Una peça d’art paleolític de Margalef de Montsant amb figures antropomorfes i ornitomorfes

Història de l’art: Inés Domingo encapçala un article a la revista L’Anthropologie sobre una peça d’art portàtil trobada en una balma de l’Hort de la Boquera (Margalef de Montsant) en un estrat corresponent al Paleolític Superior Tardà (de 12.250 anys d’antiguitat) i al període magdalenià superior final. La peça, que combina figures antropomòrfiques i ornitomòrfiques, constitueix segons Domingo et al. una mostra de la humanització de l’art paleolítiques i de les interaccions entre éssers humans i aus.

La peça té gravades unes cinc figures

El context arqueològic

Inés Domingo Sanz és professora de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) i investigadora del Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques (SERP), de la Secció de Prehistòria i Arqueologia de la Universitat de Barcelona.

Pilar García-Argüelles (*Maó, 1958) és membre del SERP i professora titular de prehistòria a la Universitat de Barcelona.

Jordi Nadal Lorenzo és membre del SERP i, des del 2003, professor titular de la Universitat de Barcelona.

Josep Maria Fullola és membre del SERP i, des del 1986, catedràtic de prehistòria de la Universitat de Barcelona.

José Luis Lerma García és catedràtic de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Geodèsica, Cartogràfica i Topogràfica, centre adscrit al Departament d’Enginyeria Cartogràfica Geodèsia i Fotogrametria de la Universitat Politècnica de València.

Miriam Cabrelles és estudiant de doctorat al Departament d’Enginyeria Cartogràfica, Geodèsia i Fotogrametria de la Universitat Politècnica de València.

Context geogràfic de l’Hort de la Boquera, jaciment del final del Paleolític i de l’Epipaleolític situat a la vall mitjana del riu Montsant (al terme municipal de Margalef)

L’Hort de la Boquera és un jaciment de final del paleolític i de l’epipaleolític, situat al terme municipal de Margalef de Montsant (Priorat).

Context estratigràfic de la peça en el jaciment de l’Hort de la Boquera

Entre les peces trobades en aquest jaciment hi ha una pedra amb gravats. Aquesta peça d’art portàtil tindria una antiguitat de 12.250 ± 60 anys, corresponent al final del Paleolític Superior.

Imatges de la peça

El context artístic

Domingo et al. analitzen la peça en relació a l’art paleolític europeu. Hi ha gravades siluetes antropomorfes i ornitomorfes, integrades en una composició narrativa. Aquesta combinació de figures humanes i d’animals no-humans, així com la interrelació que s’hi estableix, fa d’aquesta peça un exemple poc habitual d’art paleolític. És clar que cal admetre que el registre arqueològic pel que fa a l’art paleolític és ben incomplert: a Catalunya són escasses les troballes.

La figura més destacada de la peça és interpretada per Domingo et al. com una grua: potes llargues, coll llarg però recte, bec també recte. No és la primera vegada que la grua apareix representada en l’art paleolític, però no és que sigui pas un motiu habitual.

Només existeixen un parell d’altres exemples d’escenes narratives amb interacció d’éssers humans i ocells en l’art paleolític. La peça de l’Hort de la Boquera destaca de tota manera pel mitjà (art portàtil en contrast amb l’art rupestre), pel tema (figures antropomorfes i ornitomorfes) i per la composició (que Domingo et al. qualifiquen d’escena narrativa). La peça s’ha de contextualitzar en la Ibèria Mediterrània de la cultura magdaleniana superior.

Lligams:

Humanisation dans l’art paléolithique européen : nouvelles preuves visuelles des interactions hommes/oiseaux à L’Hort de la Boquera (Margalef, Tarragone, Espagne). Inés Domingo, Pilar García-Argüelles, Jordi Nadal, Josep Mª Fullola, José L. Lerma, Miriam Cabrelles. L’Anthropologie 10.1016/j.anthro.2019.01.001 (2019).

Aquesta entrada ha esta publicada en 5. La Intel·ligència. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada