Una cinquena força fonamental?

Són quatre les interaccions o forces fonamentals conegudes: la gravitatòria, l’electromagnètica, la nuclear forta i la nuclear feble. La primera i la segona expliquen el món macroscòpic, mentre que la interacció nuclear forta manté units els nucleons. La interacció nuclear feble ens explica algunes reaccions nuclears. En l’esforç d’unificar-les hom ha dibuixat una interacció electrofeble (electromagnètica+nuclear feble) i una d’electronuclear (electrofeble+nuclear forta), mentre que la gravitatòria és de més difícil unificació. El cas és que aquest panorama podria no ser complet. Feng et al. (2016) proposen una cinquena força, la interacció fotofòbica, per explicar una anomalia detectada en els parells electró-positró produïts en les transicions nuclears del beril·li-8. Aquesta anomalia fou detectada per Krasznahorkay et al. (2016), que l’atribuïren a un bosó lleuger i elèctricament neutre. Avui se’n fa ressò del debat sobre aquesta observació i les possibles interpretacions l’Edwin Cartlidge, a Nature News.

La cinquena força és mediada per un bosó, de la mateixa manera que el fotó media la interacció electromagnètica, els bosons W i Z la interacció feble, els gluons la interacció forta i el gravitó (hipotèticament) la interacció gravitatòria. La cinquena interacció fonamental no té gaire rellevància en el món macroscòpic en el qual dominen les interaccions robustes (electromagnètica, nuclear forta) o les que afecten a grans distàncies (gravitatòria), però podria ajudar a explicar la natura de la matèria fosca. Aquesta cinquena interacció podria conduir-nos a endinsar-nos en aquesta física exòtica.

Esquema de la matèria i energia conegudes

Aquesta entrada ha esta publicada en 1. L'Univers. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Una cinquena força fonamental?

  1. Blanca diu:

    gràcies per compartir-ho, una lectura molt interessant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada