GAPVAC-101: Un assaig en fase I d’una vaccinació personalitzada per a glioblastomes

El Consorci de Vaccins Activament Personalitzats contra Gliomes (GAPVAC) presenta en una lletra a la revista Nature, de la qual Wolfgang Wick és l’autor corresponsal, els resultats de l’assaig en fase I GAPVAC-101

Tall histològic d’un glioblastoma. Els glioblastomes són uns dels tumors cerebrals més freqüents en adults. Amb un curs molt agressiu, el tractament combina cirurgia, quimioteràpia i radioteràpia. El Consorci GAPVAC va nàixer amb la intenció de desenvolupar un tractament basat en la immunoteràpia, és a dir en l’estimulació del propi sistema immunitari per combatre el tumor

Si enguany el Premi Nobel de Medicina s’ha dedicat a la immunoteràpia oncològica basada en inhibidors de control, GAPVAC va sorgir amb la intenció d’estendre aquesta estratègia al glioblastoma. El problema és que aquesta estratègia funciona en tumors amb una alta càrrega mutacional: el sistema immunitari ha d’actuar-hi a través de neoepitops. En el glioblastoma, de mitjana, hi ha tan sols 30-50 mutacions no-sinònimes. A més, la infiltració de cèl·lules immunitàries en el glioblastoma és limitada. Des de GAPVAC, es vol explotar tot el repertori d’antigens tumorals, és a dir no tan sols els neoepítops sinó també els antígens no-mutats.

L’assaig GAPVAC-101 contempla vaccinacions altament individualitzades. Per a cada pacient se seleccionen antígens presents en el seu tumor cerebral, detectats per anàlisi transcriptòmica i immunopeptidòmica. En l’assaig participaren quinze pacients amb glioblastomes diagnosticats recentment i que presentaven els marcadors (HLA)-A*02:01 o HLA-A*24:02. El vaccí APVAC1 partia d’una llibreria prefabricada d’antígens no-mutats, mentre que el vaccí APVAC2 s’adreçava preferencialment a neoepítops.

Els vaccins empraven com a adjuvants poli-ICLC i GMCSF. L’assaig ha demostrat la seguretat i la forta immunogenicitat dels preparats vaccinals. Si l’APVAC1 era capaç d’estimular en els pacients respostes sostingudes de limfòcits T CD8+ de memòria central, l’APVAC2 induïa predominantment respostes de limfòcits CD4+. Completada la fase I, l’assaig d’aquests vaccins entra ara en la fase on es determinarà la rellevància clínica d’aquests resultats.

Lligams:

Actively personalized vaccination trial for newly diagnosed glioblastoma. Nature (2018)

Aquesta entrada ha esta publicada en 6. La Civilització. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada