L’eradicació del VIH-1 pel transplantament al·logènic de cèl·lules mare hematopoiètiques

Virologia: Investigadors com Maria Salgado, Bonaventura Clotet o Javier Martínez-Picado fan part de l’IciStem, un projecte col·laboratiu per investigar el potencial d’una cura de la infecció pel virus de la immunodeficiència humana (VIH) del transplantament al·logènic de cèl·lules hematopoiètiques. Aquest transplantament és indicat en algunes malalties hematològiques. Pacients infectats pel VIH que pateixen algunes d’aquestes malalties hematològiques han experimentat, després del transplantament, una reducció radical dels reservoris de VIH, fins el punt de no haver de necessitar ja la teràpia antiretroviral. Fins i tot en un cas hi ha una seroreversió, és a dir que han desaparegut no tan sols el virus sinó també els anticossos anti-VIH. Els investigadors de l’IciStem són conscients que aquesta teràpia no es pot generalitzar a tots els infectats amb VIH, però sí pensen que estudiar els mecanismes subjacents a aquesta reducció pot ajudar al disseny de teràpies curatives que sí puguin generalitzar-se. En un article a Annals of Internal Medicine, encapçalat per Maria Salgado i Mi Kwon, exposen els mecanismes d’aquesta reducció de reservoris virals.

Electrografia de 1984 d’un limfòcit (superfície colorejada de blau) del qual emergeixen partícules d’HIV-1 (colorejades de verd)

La cohort observacional d’IciStem

Un transplantament al·logènic de cèl·lules mare hematopoiètiques suposa en principi la substitució dels diferents llinatges cel·lulars sanguinis. El virus de la immunodeficiència humana, tant l’HIV-1 com l’HIV-2, infecten cèl·lules que expressen a la membrana el receptor CD4, fonamentalment, limfòcits T auxiliars (limfòcits TH CD4+). Aquests limfòcits T tenen un paper essencial en el sistema immunitari específic, tant en la resposta cel·lular (cèl·lules citotòxiques) com en l’humoral (anticossos), i és la depleció d’aquest tipus cel·lular en cas d’infecció per VIH la que condueix eventualment a l’anomenada síndrome d’immunodeficiència adquirida (SIDA). La SIDA es tracta actualment amb fàrmacs antiretrovirals, però aquests no poden més que contindre la virèmia i la infecció, i no pas guarir-la. Un transplantament al·logènic de cèl·lules totipotencials hematopoiètiques rentaria els reservoris virals, i això explicaria els casos observats de reducció radical de reservoris de HIV-1 que formen la cohort observacional d’IciStem.

Ara bé, en aquesta reducció semblen implicats diversos mecanismes, que els investigadors d’IciStem no consideren completament elucidats. En la cohort observacional d’IciStem participen pacients atesos en diferents centres europeus. Concretament, en aquest estudi de Salgado et al. inclouen sis casos. Tots sis eren pacients infectats per VIH, tractats amb antiretrovirals i que, per una malaltia hematològica no relacionada, es van haver de sotmetre a un transplantament al·logènic amb cèl·lules totipotencials hematopoiètiques que expressaven CCR5. El virus infecta limfòcits a través dels receptors CD4, però també necessita per aquesta infecció, com a co-receptors, els CCR5.

Els pacients foren inclosos en aquest estudis dos anys després d’haver rebut el dit transplantament. Se’ls ha fet un seguiment a través de diferents mesures:
– en mostres de sang s’ha analitzat la càrrega viral en termes d’ADN, d’ARN i mitjançant un assaig de creixement viral quantitatiu.
– en mostres de ganglis limfàtics, moll de l’os i fluid cerebrospinal s’analitzà la presència d’ADN viral, com a representatiu de reservoris no-sanguinis.
– fraccions de cèl·lules sanguínies foren inoculades en un model humanitzat de ratolí, per tal de detectar-hi la replicació de VIH en el reservori sanguini.
– en mostres de plasma es mesuraren els anticossos específics anti-VIH.

La reducció dels reservoris virals

Salgado et al. són conscients que el nombre d’individus de l’estudi és massa baix. Però, de totes maneres, poden extraure una sèrie de conclusions. Dels 6 pacients, n’hi ha cinc que, ja en el primer any després de transplantament, presentaven una completa substitució de la població de limfòcits T, és a dir que els seus limfòcits T tenien origen en el transplantament. En aquests cinc pacients ja no es detectava la presència d’ADN proviral de VIH ni en sang ni en teixits. El bioassaig in vitro no detectava tampoc la presència de virus competents pel que fa a la replicació (la tècnica permet detectar fins 0,006 unitats infeccions per cada milió de cèl·lules).

El pacient que no mostrava una substitució completa en el primer any de la població de limfòcits T havia rebut un transplantament de cèl·lules mare de cordó umbilical amb globulina anti-timòcits. Fou aquest pacient l’únic dels sis que mostrava encara una virèmia detectable.

El bioassaig en ratolí, consistent en l’administració de limfòcits T CD4+ a ratolins immunodeprimits no es manifestava en la presència de VIH.

En els 5 casos de substitució completa de limfòcits T els nivells d’anticossos anti-HIV disminuïa al llarg del temps, i en 1 d’ells els nivells d’anticossos arribaven a zero: és a dir que el pacient deixava d’ésser seropositiu.

El curs posterior al transplantament depèn de factors com la font de cèl·lules mare, el condicionament i la coexistència de limfòcits originaris i transplantats. Però, en els sis casos estudiats, hi ha una profunda reducció a llarg termini dels reservoris de VIH.

Lligams:

Mechanisms That Contribute to a Profound Reduction of the HIV-1 Reservoir After Allogeneic Stem Cell Transplant. Maria Salgado; Mi Kwon; Cristina Gálvez; Jon Badiola; Monique Nijhuis; Alessandra Bandera; Pascual Balsalobre; Pilar Miralles; Ismael Buño; Carolina Martinez-Laperche; Cristina Vilaplana; Manuel Jurado; Bonaventura Clotet; Annemarie Wensing; Javier Martinez-Picado; Jose Luis Diez-Martin; for the IciStem Consortium. Ann. Intern Med. 10.7326/M18-0759 (2018).

IciStem Consortium.

The American Foundation of AIDS Research, finançadora principal d’aquesta recerca.

Aquesta entrada ha esta publicada en 3. La Vida. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada