Una anàlisis sistemàtica del GBD 2016 sobre el consum d’alcohol i el seu impacte

La revista Lancet publicava aquesta setmana un article que feia una anàlisi sistemàtica de les dades del Global Burden of Disease Study del 2016 sobre el consum d’alcohol i el seu impacte en el període de 1990-2016. L’estudi abasta la pràctica totalitat del planeta, en analitzar 694 fonts de dades observacions i 592 estudis prospectius i retrospectius. Amb ells, els autors han fet estimacions de la prevalença del consum de begudes alcohòliques i de l’abstinència. D’aquesta manera, calculen que l’alcohol és darrera del 6,8% de les morts masculines ajustades a edat i del 2,2% de les morts femenines ajustades a edat. Entre la població de 15 a 49 anys, aquesta xifra és de 12,2% entre els homes i del 3,8% entre les dones. Els autors conclouen que el nivell de consum que minimitza els riscos de mortalitat de l’alcohol és zero.

Un estudi finançat per la Bill & Melinda Gates Foundation

El punt de partida d’aquest estudi era en bona mesura el fet que mentre que el consum d’alcohol es considera un factor principal de risc en malalties agudes i cròniques, algunes recerques indiquen que consums moderats d’algunes begudes alcohòliques poden tindre un efecte protector en malalties coronàries isquèmiques, en diabetis, etc. Aquestes consideracions requereixen, però, disposar de dades acurades i comparables. Per fer-ho, el grup de col·laboradors sobre alcohol en el GBD 2016 consolidaren un total de 694 fonts de dades individuals i poblacionals per fer una estimació dels nivells de consum d’alcohol en tot el planeta. Amb aquestes dades, feren una revisió sistemàtica i una meta-anàlisi d’estudis retrospectius i prospectius sobre l’associació entre l’alcohol i elements de morbilitat i mortalitat.

Prevalença ajustada a edat de persones amb consums diaris d’alcohol superiors a 10 grams, entre dones (A) i homes (B).

L’exposició al consum d’alcohol es mesura en els grams d’etanol pur consumits diàriament pels bevedors actuals. Els bevedors són definits com les persones que ingereixen l’equivalent de més de 10 g d’etanol pur diari.

La recerca bibliogràfica es va fer a partir de les bases de dades de PubMed i de GHDx. De les 694 fonts seleccionades, s’extragueren 121.029 punts de dades. Per a les estimacions de risc es feren servir 592 estudis, dels quals extragueren 3992 estimacions. Agregadament, tots aquests estudis representaven una població de 28 milions de persones i de 649.000 casos.

En les estimacions de consum, hom parteix de les dades de vendes de begudes alcohòliques, que es combinen amb les enquestes estatístiques. S’hi fan ajustament en cada zona per tindre present que una part de les vendes de begudes alcohòliques respon al turisme, i que no totes les dades de vendes són reflectides en les estatístiques oficials.

En les estimacions de risc, s’utilitza com a interval de consum el que va de 0 a 12,5 begudes estàndards diàries (1 beguda estàndard = 10 grams d’etanol).

El consum global d’alcohol

En el 2016, el 32,5% de la població mundial eren bevedors actius. La xifra era del 25% entre les dones i del 39% entre els homes. El consum mitjà d’alcohol consumit era de 0,73 begudes estàndards entre les dones i d’1,7 entre els homes.

Els països amb un índex socio-demogràfic (SDI) més elevat, són els que presenten una prevalença de consum d’alcohol més elevada, alhora que s’hi redueixen també les diferències entre sexes (p.ex. a Suècia la prevalença és similar entre els dos sexes, d’un 86%). Els països amb més SDI també tenen un consum diari més elevat.

S’estima que en el 2016, hi hagué 2,8 milions de morts atribuïbles al consum d’alcohol. En termes d’anys perduts de longevitat sana (DALY), l’alcohol és responsable d’1,6% dels anys perduts entre les dones i del 6,0% entre els homes. En general, doncs, les dones reben un menor impacte que els homes, i fins i tot en països amb SDI elevat les dones de més de 60 anys experimenten un efecte protector del consum moderat d’alcohol en malaltia coronària isquèmica i diabetis.

La mortalitat associada a alcohol opera, en el grup de 15-49 anys, a través de la tuberculosi, dels accidents de trànsit i de les autolesions. En el grup de majors de 50 anys, la mortalitat associada a alcohol opera a través de càncers.

Riscos de salut associat al consum d’alcohol

Únicament en el cas de la malaltia coronària isquèmica hom troba en la relació consum d’alcohol/risc una corba en forma de J, és a dir, que hi ha un consum moderat d’alcohol que minimitza aquest risc: 0,86 begudes estàndards diàries. Però això no es troba ni en la diabetis ni l’atac de feridura. I menys encara en altres condicions de salut. Si hom considera el risc global, la minimització tan sols s’assoleix amb un consum zero. Això s’explica perquè els beneficis associats a un consum moderat d’alcohol a nivell vascular són compensats pels riscos associats amb càncer.

La càrrega de la salut provocada pel consum d’alcohol

El consum d’alcohol és el principal factor de risc de mort prematura i discapacitat entre persones de 15-49%. Aquesta càrrega és tres vegades superior en homes que en dones, i els riscos només es poden minimitzar amb un consum zero.

Pels autors de l’article, “els nostres resultats assenyalen la necessitat de revisar les polítiques de control i els programes de salut de l’alcohol, i a considerar les recomanacions favorables a l’abstinència“. Entre les mesures a disposició dels governs hi ha els impostos especials, el control de la disponibilitat física de l’alcohol i de les hores de venda, i el control de la publicitat.

Els autors de l’estudi consideren, no obstant, que cal també aprofundir en el coneixement de l’impacte dels patrons de consum, i també en una valoració quantitativa de l’impacte de l’alcohol en la violència interpersonal.

Lligams:

Alcohol use and burden for 195 countries and territories, 1990–2016: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2016. GBD 2016 Alcohol Collaborators. The Lancet (2018)

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada