Jane Goodall i la recerca en ximpanzés: Premi Internacional Catalunya, 2015

El jurat del Premi Internacional Catalunya ha justificat el guardó tant per la tasca científica, dedicada a l’estudi del comportament dels ximpanzés a Àfrica, com per l’activisme mediambiental.

Nascuda a Londres com a Valerie Jane Morris-Goodall el 3 d’abril del 1934, és filla del matrimoni format per Mortimer Herbert Morris-Goodall i Margaret Myfanwe Joseph. La mare, amb el nom de Vanne Morris-Goodall, publicà diverses novel·les. El matrimoni també tindria una altra filla, Judith.

Arribà a Àfrica, a les terres altes de Kènia, per primera vegada el 1957. Contactà amb Louis i Mary Leakey, i a través d’ells, viatjà a Olduvai Gorge amb la idea de començar estudis de ximpanzés. En el 1958, va fer una estada a Londres, on estudià amb Osman Hill etologia de primats i amb John Napier anatomia de grans simis. El 14 de juliol del 1960 arribà al Parc Nacional de Gombe Stream, acompanyada de la seva mare. En el 1962, Goodall es matricularà en el programa de doctorat d’etologia a la Cambridge University, sota la direcció de Robert Hinde. El 28 de març del 1964, es casà amb el fotògraf naturalista Hugo van Lawick. Defensà reeixidament la tesi (“Behaviour of the Free-Ranging Chimpanzee”) en el 1965, que aplegava materials recopilats durant cinc anys a Gombe, estudiant-hi la comunitat de Kasakela. En el 1967, nasqué el seu primer fill, Hugo Eric Louis van Lawick.

En el 1974, es divorcià de Van Lawick, i deixà d’emprar el títol i el cognom “van Lawick-Goodall”. En el 1975 es casà amb Derek Bryceson, polític tanganiquès que ocupà el càrrec de director de parcs nacionals de Tanzània. Bryceson es va morir l’octubre del 1980.

Els estudis de Goodall permeteren ampliar el coneixement d’aspectes bàsics, però desconeguts, dels ximpanzés, com ara la construcció i utilització d’eines, o la complementació de la dieta amb fonts animals (insectes, però també micos), així com l’ús de l’agressió per mantindre la jerarqua social. Hom ha discutit algunes de les observacions de Goodall, en tant que algunes pràctiques que ha realitzat a Gombe haurien produït alteracions en el comportament dels ximpanzés.

En el 1977, fundà el Jane Goodall Institute (JGI). El JGI, més enllà del suport a la recerca, s’ha dedicat a la protecció de les comunitats de ximpanzés i dels seus hàbitats. Goodall també s’ha compromès amb l’animalisme, el vegetarianisme.

Aquesta entrada ha esta publicada en 5. La Intel·ligència. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada