El cafè i la calcificació d’artèria coronària

Epidemiologia: Un grup d’investigadors coordinat per Yooso Chang, del Centre d’Estudis de Cohort de la Universitat Sungkyunkwan, de Seül, publicarà properament a la revista Heart els resultats d’un estudi sobre l’associació del consum regular de cafè i la prevalença d’excés subclínic de calci en artèria coronària (indicador del procés ateroscleròtic). L’estudi, amb 25138 participants, assenyala que el consum moderat de cafè s’associa amb una menor prevalença d’aquest tret.

Esquema anatòmic de la irrigació coronària

Un estudi transversal

L’article és signat per investigadors de la Universitat Sungkyunkwan (Yuni Choi, Yoosoo Chang, Seungho Ryu, Juhee Chor, Jin Ahn, Hocheol Shin), de l’Escola de Salut Pública Johns Hopkins Bloomberg, de Baltimore (Sanjai Rampal, Yiyi Zhang, Eliseo Guallar i Joao A. C. Lima). L’estudi té en compte una cohort de 25138 persones, de tots dos sexes i de diverses edats (des de joves a persones de mitjana edat, amb una mitjana de 41,3 anys). Totes aquestes persones havien passat un exam de salut, que incloïa un qüestionari d’hàbits alimentaris (freqüència de presa d’un llistat d’aliments) i una tomografia computeritzada per a valorar els nivells de calci d’artèria coronària (CAC). Cap de les persones participants tenia signes clínics de malaltia cardiovascular.

Correlacions

Els autors empraren l’anàlisi de regressió de Tobit damunt de la puntuació de CAC i dels nivells de consum de cafè. Les anàlisis eren ajustades per minimitzar l’efecte de “variables amagades”.

De les 25138 persones, un 13,4% (3364 persones) mostraven un cert nivell de CAC (CAC>0). D’aquestes 3364 persones, n’hi havia 532 (2,1%) que mostraven nivells considerables (CAC>100).

En la cohort, el consum de cafè era de 1,8±1,5 tasses diàries. Els autors dividiren els participants en quatre grups:
– no bevedors de cafè.
– bevedors de menys d’una tassa diària.
– bevedors d’1-2 tasses diàries.
– bevedors de 3-4 tasses diàries.
– bevedors de més de 5 tasses diàries.

Pel que fa a la relació entre CAC i cafè, s’obtenia que els bevedors de cafè mostraven nivells inferiors de CAC en relació als no-bevedors, especialment en els grups de consum moderat. Aquesta associació es mantenia en els diferents grups d’edat, entre sexes, entre diferents grups segons el consum de tabac o alcohol, entre diferents grups segons l’índex de massa corporal, entre diabètics i no-diabètics, entre diferents nivells de tensió arterial o de colesterolèmia.

Aquesta entrada ha esta publicada en 3. La Vida. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada