El gen ARHGAP11B i l’expansió del neocòrtex humà

Neurogenètica: Per entendre allò que diferencia l’espècie humana dels altres grans simis hom pot recórrer a la psicologia comparada, a la genòmica comparada o a d’altres aproximacions. Per exemple, l’anatomia comparada assenyala el major desenvolupament del neocòrtex cerebral humà. L’embriologia comparada assenyala que aquest augment s’explica per un procés de corticogènesi fetal, que dóna lloc a més neurones a partir de progenitors basals de la zona subventricular. El grup de recerca de Wieland Huttner treballa en la biologia molecular de la neurogènesi de mamífers, preferentment amb ratolins com a model animal, i sovint amb aproximacions comparades ratolí-humà. En un article a Science fan anàlisis transcriptòmiques de diferents subpoblacions progenitores del neocòrtex murí i humà.

Dibuix que representa l’estructura cel·lular del neocòrtex. Les neurones que integren la columna cortical es produeixen per la diferenciació de cèl·lules neuroepitelials

Cinquanta-sis gens

La comparació murí-humà entre els transcriptomes permet a Florio et al. elaborar un llistat de 56 gens que s’expressen preferencialment en la glia radial apical i basal humana, i pels quals no existeix l’ortòleg corresponent en ratolins.

ARHGAP11B

Florio et al. examinen després els nivells d’expressió d’aquests 56 gens segons la polaritat de la glia. El gen que més es correlaciona amb aquest eix basal-apical és el ARHGAP11B.

El gen ARHGAP11B es troba en el braç llarg del cromosoma 15 (15q13.2). El gen ARHGAP11B codifica la informació per a una proteïna activadora de Rho GTPases.

El gen ARHGAP11B és el gen germà de ARHGAP11A, situat en la mateixa regió cromosòmica. La duplicació del gen ARHGAP11 que donà lloc a aquests dos gens fills és present en el genoma humà, però no pas en el genoma del ximpanzè. Cal pensar que es tractaria, doncs, d’un tret específic del llinatge humà.

L’acció del gen ARHGAP11B en el neocòrtex

Florio et al., en un model de ratolí, indueixen l’expressió del gen humà ARHGAP11B. Observen que el gen promou la generació i renovació de progenitors basals. Com a resultat augmenta l’àrea de la placa cortical i es fomenta la girificació.

Els autors dedueixen que ARHGAP11B contribuí a l’expansió evolutiva del neocòrtex humà.

Aquesta entrada ha esta publicada en 5. La Intel·ligència. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada