Fòssils de tapissos microbians a Mart?

Paleogeomicrobiologia: Nora Noffke, de la Old Dominion University, Norfolk, Virgínia, publicava fa unes setmanes un article a la revista “Astrobiology” on postulava que les estructures sedimentàries del paleollac marcià Gillespie podrien ésser fòssils de comunitats microbianes. Serien un indici, doncs, de la presència de vida a Mart fa menys de 3.700 milions d’anys.

La formació del llac Gillespie

Durant 860 dies solars marcians, el rover Curiosity ha explorat terrenys situats en el cràter Gale, en la regió de Aeolis, a uns 4º de latitud sud. Hi ha identificat una successió de roques sedimentàries (Yellowknife Bay), entre les quals apareix la formació del Llc Gillespie, interpretada com una platja fluvio-lacustre, de no pas més de 3.700 milions anys d’antiguitat. És suggerent, doncs, cercar-hi indicis d’estructures sedimentàries induïdes per microorganismes tal com trobem en la Terra en aquesta mena d’ambients.

Comunitat microbianes al llac Gillespie de fa 3.700 milions d’anys

D’acord amb el patró de les estructures identificades per Noffke, els ecosistemes microbians de la zona del llac Gillespie eren marcats per una forta estacionalitat, amb alternances de períodes de creixement (períodes humits) i de resistència (períodes secs). En són testimonis les marques d’erosió deixades per l’aigua en els períodes d’immersió, i les marques d’erosió (esquerdes, bosses d’aire) corresponents als períodes d’exposició a l’aire. D’acord amb la mida dels grans de sorra, els tapissos haurien estat exposats a corrents de no pas més de 0,2 m·s-1. Eventualment, seria la dessecació la que eliminà aquestes comunitats microbianes, posteriorment fossilitzades. El grau de conservació de les estructures és notable si les comparem amb les de la Terra, ja que a Mart els processos d’erosió, fonamentalment eòlics, són menys agressius.

Els suposats tapissos microbians del llac Gillespie datarien de l’era Hesperiana, un període geològic de trànsit des de les condicions d’un Mart “humit” (període Noaquià) a les de l’actual Mart “eixut” (període Amazonià).

Interpretació de la formació de Gillespie per Nora Noffke

Aquesta entrada ha esta publicada en 3. La Vida. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada