L’abocament de 4-metilciclohexanemetanol al riu Elk (West Virginia)

El passat 9 de gener del 2014, es declarà una fuita en un tanc d’emmagatzematge de la fàbrica de Freedom Industries, de Charleston (Virgínia Occidental). Del tanc, d’una capacitat total de 150.000 litres, escaparen uns 28.000 litres a través d’un forat d’una polsada de diàmetre. El tanc contenia 4-metilciclohexanemetanol (MCHM) cru. El líquid superà l’àrea de confinament i, a través del terra, fluí en part cap al riu Elk. Com que el centre de captació, tractament i distribució de la West Virginia American Water es troba a una milla riu avall de la fàbrica, l’MCHM passà a l’aigua corrent. Des de les 8.15 del matí, residents de la zona reportaven una “flaire dolça” en l’aire. A les 11h10, inspectors del Departament de Protecció Ambiental (DE)P i bombers del Kanawha County Fire Departament es presentaren en la fàbrica i observaren la fuita, seguint-la purament per olor. En aquell moment, ja s’havia detectat la fuita, però s’hi havien aplicat mesures que no la contenien completament.

Cap al migdia, els responsables de la West Virginia American Water tenien notícia de l’abocament, a través del DEP. No obstant, es refiaren dels sistemes de filtració. La quantitat de MCHM era massa gran i, a les 4 de la vesprada ja era evident que el filtre de carboni era insuficient. A les 17h09 reportaren la contaminació i, a les 17h45, comunicaren públicament als consumidors d’abstindre’s d’emprar aigua de l’aixeta.

Fins a 300.000 persones quedaren sense subministrament d’aigua corrent. A més del comtat de Kanawha, resultaren afectats els de Boone, Clay, Jackson, Lincoln, Logan, Putnam i Roane.

En les primeres 48 hores, segons fonts del Departament de Salut i Recursos Humans, unes 122 persones habien sol·licitat tractament per símptomes vinculats a la fuita. El 12 de gener, la xifra havia pujat a 169. El nombre d’hospitalitzacions, ahir 14 de gener, havia estat de 14, cap de gravetat. El 13 de gener començava a aixecar-se gradualment la restricció d’aigua potable.

4-metilciclohexilmetanol

El caràcter olorós de l’MCHM ha previngut un desastre major que no pas hauria produït una substància inodora de toxicitat similar. Però això no hauria d’aturar les investigacions. A la vegada, l’incident retrata la situació econòmica del territori. Freedom Industries és una indústria química adreçada a les indústries minera, siderúrgica i cimentera. El principal destinatari de l’MCHM és la indústria del carbó, on se l’empra en el procés d’eliminació d’impureses del carbó destinat a la metal·lúrgia. Tot i així, la major del carbó de Virgínia Occidental es destina a la producció elèctrica. L’escàs manteniment de la planta de Charleston podria haver contribuït a la fuita. El DEP havia inspeccionat la planta en tres ocasions en les darreres tres dècades. La segona d’aquestes inspeccions tingué lloc com a resultat de queixes de males olors procedents de la planta (2010) i la tercera examinà si tots els processos químics que s’hi duien a terme tenien els permisos corresponents. Les autoritats estatals i federals han considerat necessari limitar les regulacions per reduir l’outsourcing industrial. A cada incident, renoven promeses de revisar aquest curs d’actuacions que s’obliden tan bon punt la demagògia al voltant de la “competitivitat” torna a la càrrega.

Aquesta entrada ha esta publicada en 2. La Terra. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada