Partícules totals en suspensió i esperança de vida: cada 0,1 mg/m3 ens roba 3 anys de vida

El riu Huai és un dels límits que habitualment s’empren per dividir el territori de la República Popular Xinesa entre una Xina Septentrional i una Xina Meridional. Aquesta és precisament la divisió que segueix el programa de distribució de carbó per a la calefacció durant l’hivern. Durant els mesos hivernals, els habitants de la Xina Septentrional (la situada al nord del riu Huai) reben una ració gratuïta de carbó. Es tracta d’una política de tot o res, que no arriba a la Xina Meridional (la situada al sud del riu Huai) i que menysté la diversitat climàtica que depassa de molt aquesta divisió binària. De fet, durant les tres primeres dècades de la República Popular Xinesa, la provisió de carbó per a calefacció es feia durant l’hivern a tota la Xina. En una decisió polèmica, justificada per “restriccions pressupostàries”, hom deixà el Sud (definit, a banda del riu Huai, per la serralada Qinling) sense aquesta distribució gratuïta de carbó. La calefacció domèstica amb carbó, però, és una font de matèries particulades que són nocives per a la salut. La “política del riu Huai” s’ha plasmat en les darreres dècades en diferències en els sistemes de calefacció d’una manera tan clara que s’ha dit que la Xina sencera ha fet un experiment sobre l’impacte sanitari del carbó en la calefacció domèstica. En aquest sentit, la revista PNAS publica un article que quantifica la relació entre la pol·lució atmosfèrica i l’esperança de vida emprant justament aquesta divisòria. Els autors, Yuyu Chen, Avraham Ebenstein, Michael Greenstone i Hongbin Li, són economistes i empren l’estudi per indicar que la “política xinesa aribitrària del carbó gratuït per a la calefacció produeix als 500 milions de persones que resideixen a la Xina Septentrional una pèrdua en esperança de vida de 2,5 mil milions d’anys“. L’estudi, a més, serveix per quantificar en unes condicions “semi-experimentals” que l’exposició a llarg termini a una concentració addicional de 100 μg/m3 s’associa amb una reducció de l’esperança de vida en el naixement d’uns 3 anys.

En el 2010, Matthew E. Kahn i Siqi Zheng ja empraven la línia del riu Huai per analitzar les emissions de CO2 en les principals ciutats xineses

Al nord i al sud del riu Huai

Els autors prenen dades sobre la concentració atmosfèrica de partícules suspeses totals (PST) de nombroses localitats de la República Popular Xinesa. A través d’un disseny de discontinuïtat de regressió avaluen la diferència en concentració de PST entre el Nord i el Sud d’uns 184 μg/m3. Dit d’una altra manera, la concentració de PST és un 55% més elevada en el Nord (552) que en el Sud (355). Cal recordar que que les mateixes autoritats xineses recomanen no depassar el valor de 200 μg/m3 (als Estats Units, fins i tot abans del 1970, el nivell recomanable era inferior a 40 μg/m3). Malgrat això, valors de 400 μg/m3 són habituals a la Xina i no és gens estrany que trobem a la Xina Septentrional algunes de les ciutats més contaminades del món. Els autors també troben en el Nord una major concentració atmosfèrica d’òxids de nitrogen (un 12% més respecte del Sud) mentre que els valors de diòxid de sofre són similars en totes dues àrees.

Pel que fa a l’esperança de vida, la Xina Septentrional mostra una reducció de 5,5 anys respecte de la Xina Meridional. Aquesta reducció en l’esperança de vida en el naixement s’explica gairebé exclusivament per un augment en el risc de mortalitat cardiorespiratòria. La diferència en l’esperança de vida entre el Nord i el Sud fa temps que és coneguda pels estatístics i atribuïda en el sentiment popular a la contaminació.

Una estimació de l’impacte en la salut de les partícules suspeses totals

L’estimació de Chen et al. considera que, per cada 100 μg/m3 addicionals d’exposició a llarg termini hi ha una pèrdua d’esperança de vida al naixement de 3 anys. Es tracta d’un valor elevat si el comparem amb les estimacions fetes en la literatura.

L’impacte de la política del riu Huai

Els autors tracten abastament, a través del seu model economètric, l’impacte de la “política del riu Huai” justament en les localitats properes a la línia de demarcació. El seu model calcula ens 3-4 anys la caiguda en l’esperança de vida que coincideix amb la línia de demarcació, atribuïble a les formes de calefacció que es fan servir encara en el nord. Entre una localitat situada a la riba esquerra (nord) del riu Huai i una localitat situada a la riba dreta (sud) del riu Huai, l’impacte de la política de distribució gratuïtat de carbó sembla haver anat en detriment de la zona subsidiada. En les localitats situades a la riba del riu Huai, les temperatures mitjanes en el mes de gener són de 0ºC, i les necessitats de calefacció s’hi fan sentir prou.

Els autors conclouen que la “política del Riu Huai”, si bé adreçada inicialment a mantenir els subsidis al carbó per a calefacció domèstica en les localitats al nord del riu Huai (amb temperatures mitjanes de gener per sota dels 0ºC), ha tingut un impacte negatiu en el nord. Vol dir això que és una política errònia garantir la calefacció de les regions més fredes? Segurament, aquest serà un argument per una eventual retallada en aquesta política, però el cert és que els autors consideren que s’hauria d’haver acompanyat aquesta política de requeriments més exigents en les instal·lacions domèstiques de calefacció. Els autors, potser, fan un gra massa quan volen explicar a través d’aquestes observacions el fet que el fort creixement econòmic de la Xina no s’hagi acompanyat d’un creixement espectacular de l’esperança de vida mitjana. La contaminació atmosfèrica a la Xina té causes diverses, i no sembla que la font domèstica sigui l’única. D’altra banda, que el creixement econòmic no es tradueixi en un augment comparable de l’esperança de vida té molt a veure amb el repartiment desigual de l’enorme riquesa generada en les darreres tres dècades.

Aquesta entrada ha esta publicada en 3. La Vida. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada