El World Ocean Review 2010: reflexions sobre l’oceà del futur

L’eurodiputat Raül Romeva es feia ressò en el seu blog de la presentació a Brussel·les d’aquest report, titular “World Ocean Review – Living with the oceans”. L’obra ha estat publicada per Maribus, en cooperació amb “Future Ocean” de Kiel i l’International Ocean Institute (IOI). Els impulsors han fet l’esforç de posar l’obra a disposició del públic de forma gratuïta. I és que la intenció de Maribus és el “desig de focalitzar el màxim d’atenció possible en l’estat dels oceans”. Com hem dit, en l’obra ha participat el cluster científic “The Future Ocean”, integrat per més de 250 científics que treballen en diverses institucions de recerca de la localitat alemanya costanera de Kiel. D’aquests 250 científics, uns 40 són els autors d’aquest report, que vol oferir una “visió clara i incitadora de l’estat complex dels oceans mundials i de la necessitat urgent d’acció”.

El primer capítol, “Els oceans del món, motors del clima global” fa un repàs del sistema climàtica de la Terra i del pes que hi tenen els grans oceans (o el gran oceà mundial).

El segon capítol, “Com el canvi climàtic altera la química oceànica”, s’adreça a la qüestió de com les sobreemissions antropogèniques de CO2 són absorbides en una part notable pels oceans, però com això també comporta una acidificació. En aquest capítol també s’estudia l’impacte en la distribució d’oxigen en els oceans, i en els possibles efectes de retroalimentació positiva mediats pels hidrats de metà dels fons oceànics.

El tercer capítol, “El futur incert de les costes”, contempla un altre aspecte de l’escalfament global: l’augment del nivell de la mar. A banda d’aquest aspecte, el capítol entra en com les altres activitats humanes també alteren el litoral.

El quart capítol s’adreça a altres problemes ambientals de l’oceà: l’abocament de substàncies d’acció fertilitzant, de contaminants orgànics i de l’impacte dels vessaments de petroli en els hàbitats marins.

El cinquè capítol fa un repàs de l’impacte del canvi climàtic en diferents ecosistemes marins, amb especial atenció a altres problemàtiques com la disrupció dels territoris biogeogràfics o els riscos sobre la biodiversitat marina.

El sisè capítol s’adreça a la qüestió de les pesqueries. Més enllà dels aspectes purament ecològics, el report també s’adreça a les causes econòmiques i socials que condueixen a la sobrepesca, i als intents de fer de l’activitat pesquera una activitat sostenible.

El setè capítol parla dels oceans com a font d’energia, tant pel que fa als combustibles fòssils, com per a les energies renovables. D’altra banda, parla dels recursos minerals dels fons oceànics, i assenyala la pressió creixent que aquesta explotació pot exercir.

El vuitè capítol considera els oceans des del punt de mira del transport comercial intercontinental, i de com les rutes comercials oceàniques es veuen pressionades per una pirateria creixent.

El novè capítol es titula “Coneixement mèdic a partir de la mar”, i s’adreça a la qüestió de la biotecnologia marina (la “biotecnologia blava”). La biodiversitat macrotaxonòmica dels ecosistemes marins fa que la recerca de substàncies actives pugui ésser força prometedora. Però això també implica una sèrie de qüestions que aborda el World Ocean Review.

El desè capítol enganxa les qüestions legals sobre els biorecursos marins, per passar a la qüestió del “dret marítim”, i de les possibles formes que pot prendre en el futur.

Fa gairebé tres mil·lennis, Homer reflectia el pensament de l’home coetani en referir-se a l’oceà com “la mar improductiva”. Amb el transcórrer dels segles, hem après a avaluar de manera creixent les riqueses de la mar i la rellevància com a via de comunicació. Però ara és el torn d’entendre que la mar no tan sols no és improductiva sinó que tampoc no és compartiment “passiu” que faci de “reservori” de tots els impactes que rebi.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada