Una galàxia molt i molt llunyana: UDFy-38135539

Cosmologia: Com que la velocitat de la llum és finita, mirar és viatjar el passat. Al company que tenim a uns metres el veiem tal com era fa uns nanosegons, cosa que, pels processos mentals que gastem, equival a un no res. Els estels que contemplen en la nit, en canvi, ja tenen uns anys d’antigor. I les galàxies que observem amb potents telescopis? Milions d’anys. Tot té un límit, però. L’univers no ha existit sempre, de manera que hi ha galàxies tan allunyades que no poden ésser físicament observades. Algunes no ho seran mai. En tot cas, les galàxies més allunyades observables són també les que ens ofereixen la imatge més jove. Una lletra a Nature ens parla de la galàxia més allunyada de la Terra de la qual se n’ha pogut fer observació. Ha estat gràcies al telescopi espacial Hubble, orientat en una d’aquelles rares porcions del cel que són lliures de l’eixam de galàxies properes (situades a desenes o centenars de milions d’anys-llum) o no emboirades pels estels de la nostra pròpia galàxia. És a la constel·lació de Fòrnax on es troba aquesta galàxia, classificada en el catàleg com a UDF-y38135539. Fou detectada per primera vegada el setembre del 2009, a partir d’imatges infraroges.

Com se sap la distància d’aquest objecte? No pas directament, sinó a través de l’efecte Doppler, el qual resulta de la velocitat relativa que adquireixen de mitjana les galàxies entre elles, en el marc de l’expansió de l’univers. Fins ara, hom havia detectat objectes amb un desplaçament al vermell de 8,2. La galàxia UDF-y38135539 té un valor de 8,55.

A partir d’aquestes dades, es dedueix que la llum que ens arriba d’aquesta galàxia ha fet un recorregut de més de 13.000 milions d’anys-llum (= 4 gigaparsecs). Però ja hem dit que l’univers s’expandeix, de forma que si ho mesurem de manera coordinada, parlaríem de 9 gigaparsecs de distància entre la Via Làctia i aquesta galàxia.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada