Una màquina per llegir la ment: una proposta del grup de Bradley Greger

Enginyeria biomèdica: Crec que és la tercera llei de Clarke la que diu allò de: “qualsevol tecnologia prou avançada és indistingible de la màgia”. Què pensaríem d’un dispositiu capaç de traduir la ment en paraules? La telepatia forma part dels fenòmens parapsicològics, terreny adobat per a tota mena d’insanies. I, tanmateix, parlem allò que pensem (o, més ben dit, parlem perquè pensem). Al “Journal of Neural Engineering” llegim un exemple de la recerca que du a terme el grup de Bradley Greger, per tal de decodificar paraules a partir de registres de potencials de camp de la superfície de l’escorça cerebral.

La idea d’aquests sistemes és la seva aplicació a pacients que pateixen una paràlisi severa, però que són plenament conscients (allò que en anglès es diu ‘locked-in syndrome’). La paràlisi impedeix la fonació. Existeixen mecanismes alternatius de comunicació basats en la mobilitat residual (selecció de lletres o caràcters amb moviments oculars), però òbviament un mecanisme molt més efectiu seria activar el teclat o l’amplificador directament a través dels impulsos neuronals de les àrees de l’escorça cerebral implicades en l’elaboració del llenguatge.

El dispositiu assajat pel grup de Greger és capaç de registrar potencials de camp locals (LFP, en l’acrònim anglès) mitjançant micro-electrodes de contacte (i no de penetració). Aquesta xarxa de micro-electrodes cobreix la part de l’escorça motora implicada en els moviments de la cara, i l’àrea de Wernicke.

Aconseguir una traducció dels senyals LFP en paraules no és tasca senzilla. Mitjançant un treball d’assaig i error en diversos pacients, s’ha pogut determinar amb una certa precisió la correspondència d’un petit conjunt de paraules amb el corresponent senyal microelectrocorticogràfic.

Una de les limitacions de la tècnica és el nivell de resolució espacial que hauria d’oferir la xarxa de micro-electrodes en determinats ‘punts calents’ de les àrees corticals esmentades. Però els estudis de Greger assenyalen la factibilitat d’aquesta extratègia.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada