La reunió anual de l’Organització Europea de Biologia Molecular (EMBO) a Barcelona (4-7 de setembre del 2010)

Biologia molecular: El primer cap de setmana de setembre, Barcelona acollirà la reunió anual de l’EMBO. És simptomàtic, que les tres sessions plenàries es dediquin a la “biologia evolutiva moderna”, a la “biologia molecular del desenvolupament” i a la “biologia molecular de sistemes”. És en aquests camps, l’evolució-desenvolupament i el funcionament dels sistemes d’integració, on, segons el organitzadors, més es demostra el “dinamisme” de la biologia molecular.

La biologia molecular, al capdavall, sempre ha tingut un doble vessant d’estudi de les molècules biològiques i d’estudi dels sistemes biològics en el nivell molecular. En la sessió plenària sobre “biologia de sistemes”, hom s’adreçarà a la biologia molecular de xarxes (les xarxes d’interacció entre proteïnes, les xarxes de senyalització cel·lular, etc.), a la genòmica funcional i a la síntesi biològica.

De totes formes, entre els 21 tallers de la reunió de l’EMBO apareixen temes més clàssics: senyalització i divisió cel·lular, organització cromosòmica, estabilitat genòmica, diferenciació i pluripotència cel·lular, epigenètica, mecanismes de regulació gènica, etc.

Entre els temes que centraran l’atenció mediàtica, podem esmentar:
– els estudis metagenòmics, concretament els estudis genòmics globals sobre comunitats microbianes. Aquesta “ecogenètica” vol ser un viarany que superi els obstacles que el paradigma de l’“espècie biològica” troba entre les comunitats bacterianes, on hi ha una forta transmissió horitzontal de la informació genètica. Encara que la metagenòmica sobre la microbiota intestinal humana rebi una forta atenció, no hem d’oblidar la rellevància que aquests estudis poden tenir en les ciències i tecnologies ambientals.
– la síntesi biològica o biologia artifical, que vol aplicar tècniques moleculars i computacionals al disseny d’objectes biològics. Els cromosomes artificials Craig J. Venter són un exemple conegut d’aquestes propostes.
– les recerques sobre el funcionament intern de les xarxes genètiques i metabòliques. Probablement, aquest sigui un dels reptes pendents de la biologia molecular. Com s’integren les desenes de milers de gens, de proteïnes, d’ARN reguladors, etc., en el funcionament global de cada cèl·lula i de cada organisme.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada