L’augment de la freqüència de les onades de calor a la Mediterrània europea: una perspectiva de canvi climàtic per al segle XXI

En la revista Nature Geoscience, Eric M. Fischer, de l’Institut de Ciència Atmosfèrica i Climàtica de Zuric, i C. Schär, del Centre Nacional de Recerca Atmosfèrica de Boulder (Colorado), presenten una sèrie de conclusions al voltant de com el canvi climàtic pot fer augmentar a Europa la freqüència de les onades de calor estival d’impacte elevat. En el seu article (Fischer & Schär, Nature Geoscience doi: 10.1038/ngeo866) analitzen una sèrie de simulacions climàtiques regionals d’alta resolució. En general, és força ben establert que hi ha un augment de la freqüència de les onades de calor, que és pot percebre ja com una tendència apareguda des de fa unes dècades. Però la qüestió de com es regionalitza aquesta tendència i d’una quantificació més precisa, és encara obert.

Fischer i Schär mostren com la tendència a l’augment de les onades de calor es registra particularment al sud d’Europa, tant a la Península Ibèrica com a les altres regions mediterrànies del continent. En aquestes regions, entre 1961 i 1990 s’hi registraven, de mitjana anual, uns dos dies de forta onada de calor durant l’estiu. La freqüència s’elevarà al llarg d’aquest segle, i assolirà uns 13 dies entre el 2021 i el 2050, i una 40 dies entre el 2071 i el 2100.

Les onades de calor s’associen a un augment de la morbilitat-mortalitat. Els efectes sobre la salut, segons Fischer i Schär es concentraran en el litoral mediterrani, però també en les conques fluvials de baixa alçada. És precisament en aquestes regions on es concentra la major part de la població dels Països Catalans. La majoria de centres urbans de la Mediterrània se situen també en aquesta zona de més impacte.

Fischer i Schär remarquen la coincidència general dels models climàtics analitzats.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada