Les limitacions dels cultius transgènics resistents a insectes: el cas del cotó Bt al nord de la Xina

Aquests dies la premsa es fa ressò d’una recerca d’investigadors de l’Institut de Protecció Vegetal i del Centre Nacional d’Innovació i Servei Agro-Tecnològic de Xina. Lu et al. (Science DOI: 10.1126/science.1187881) mostren com una sèrie de plagues d’insectes mírids han estat promogudes arran de l’extensió de cultius de cotó transgènics que han incorporat el gen d’una toxina originària de Bacillus thuringiensis (Bt). Com pot ésser? La toxina Bt (o, més pròpiament, les toxines Bt) són uns insecticides d’ampli espectre i selectius en el sentit que presenten una baixa o nul·la toxicitat contra altres grups biològics (animals i vegetals). La toxina Bt, per això mateix, constitueix una eina en l’agricultura biològica, com a substitutiu d’altres famílies d’insecticides.

La incorporació del gen de la toxina Bt en una planta, però, suposa una producció de toxina Bt més estructural en el cultiu. Un avantatge seria justament l’estalvi en fumigació d’insecticida.

Però com funciona això en el terreny? Lu et al. repassen dades dels darrers deu anys a la Xina. En aquests anys s’ha estès el cultiu de cotó transgènic Bt. Bona part del cultiu de cotó el realitzen petits productors independents, pels quals l’estalvi d’insecticida que els permet aquest cotó és una garantia de la viabilitat econòmica del cultiu. Ara bé, en els darrers anys al nord de la Xina s’han viscut plagues d’insectes mírids, que han afectat diverses plantacions, incloses les de cotó. Lu et al. assenyalen que hi ha una clara associació entre l’expansió del cultiu de cotó Bt i aquestes plagues. Fet i fet, les dades mostren que els cultius de cotó Bt són una font de plagues de mírids envers altres tipus de cultiu. Els autors ho atribueixen al fet que en aquests camps s’utilitzen molt menys insecticides. Els mírids, relativament un poc més resistents a la toxina Bt, proliferen en un entorn amb menys competidors i depredadors.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada