Arqueologia de l’arqueologia: Cent anys de recerques a l’Abric Romaní de Capellades

Tal dia com avui de fa 100 anys, mentre Barcelona tot just sortia dels fets de la setmana del 26 de juliol, Amador Romaní presentava en una conferència el primer estudi realitzat a partir de les troballes de la Bauma del Fossar Vell, de Capellades. La Bauma és avui més coneguda com ‘Abric Romaní’. Amb interrupcions, s’hi ha treballat a l’Abric Romaní al llarg d’aquests 100 anys. Hi ha, doncs, una història de l’arqueologia vivent també en aquest jaciment. Des de 1983 Eudald Carbonell n’és el director de recerca.

La cova fou habitada durant el Paleolític Mitjà i Superior en diversos períodes, que comprenen des de fa 90.000 anys (amb l’home de Neandertal) fins fa 9.000 anys. En temps històrics, la bauma fou habitada durant el període romà. Entre els segles XVI i XVII fou utilitzada com a pedrera de travertí, per a la construcció de les primeres cases de la Capellades actual. Més tard, i fins el segle XIX, fou un cementiri per a persones (Fossar Vell) i, a partir dels anys 1840, i fins les accions de Romaní, se l’emprà com a fossa comuna pel bestiar. Fa cent anys hom comptava rondalles sobre sessions espiritistes celebrades en l’indret (el Cementiri dels Espiritistes).

Quan Amador Romaní, natural de Capellades mateix, va començar els treballs arqueològics seriosos a la Bauma del Fossar Vell tenia 36 anys. Feia quatre anys ja havia començat prospeccions a la Cinglera del Capelló.

Després d’aquesta primera conferència de Romaní, l’Institut d’Estudis Catalans, creat un parell d’anys abans, va assumir la coordinació de les recerques, fetes amb molt de voluntarisme però també amb una forta exigència científica.

Una de les grans virtuts tafonòmiques de l’Abric Romaní ha estat la conservació de fogars, peces de fusta i de carbó.

Més informació a l’IPHES.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada