L’ejaculació diària i la qualitat de l’esperma

(La mala qualitat html del següent text l’agraïm al navegador Opera i a la seva incompatibilitat amb Bloc.cat. Ja ho sé per una altra idea)

 

És ben sabut que hi ha un declivi en la qualitat de l’esperma de l’espècie humana que molts atribueixen a l’enriquiment de la quimiosfera que ens envolta amb tota mena de productes. També hi ha hagut altres explicacions més peregrines: que si una roba interior o uns pantalons massa ajustats. I encara una altra: que la qualitat espermàtica disminueix perquè l’home actual (suposadament) segueix un règim més sovintejat d’ejaculacions. La promiscuïtat sexual (inclosa la promiscuïtat autosexual) serien, doncs, paradoxalment, causa del declivi espermàtic. Però és molt bonic sentir aquestes teories sense provar de demostrar res. Llegim a través de la blogosfera un interessant estudi sobre la matèria, presentat a Amsterdam a la 25a Trobada Anual de la Societat Europea de Reproducció i Embriologia Humanes (http://www.eshre.com/ESHRE/English/Annual-meeting/Amsterdam/Press/Press-releases/Days-and-quality/page.aspx/757).

<p>El doctor David Greening és un obstetrici i ginecòleg australià, especialitzat en assessorament en endocrinologia reproductiva i infertilitat. En el seu assessorament, la qüestió sobre la influència de la freqüència de l’ejaculació en parelles de dones que no aconsegueixen de quedar embarassades prenia importància. A partir de prediccions sobre el cicle ovulatori, podia recomanar a les parelles el dia més adient (el dia de l’ovulació), però tenia dubtes sobre si això implicava també recomanar-los d’abstenir-se o no en els dies previs. Hi havia qui aconsellava l’abstinència en aquests dies previs i hi havia qui aconsellava el contrari.</p>

<p>Greening era dels que aconsellava “restricció”. Bàsicament, pensava que ejaculacions massa freqüents podien suposar un estrès i, en conseqüència, un dany en l’ADN espermàtic. Aquesta minva en la qualitat de l’ADN espermàtic podria fins i tot no traduir-se en una minva en els paràmetres seminals (concentració i motilitat espermàtica, deformacions dels espermatozoides visibles al microscopi, etc.), però si disminuir la taxa de fecundacions.</p>

<p>Greening, doncs, volia comprovar aquesta hipòtesi. Per fer-ho, a banda de les tècniques més habituals de qualitat espermàtica, havia de recórrer a l’índex de fragmentació d’ADN (DFI), una tècnica genètica relativament recent. Hom considera que valors de DFI per sota del 15% assenyalen una qualitat espermàtica excel•lent, i que els que són per damunt del 29% assenyalen pobra qualitat i segurament problemes de fertilitat. La majoria dels pacients de Greening tenen valors de DFI superiors al 15%. Entre aquests pacients, ha anat incloent en l’estudi 118 homes.</p>

<p>Cadascun dels pacients inclosos en l’estudi rebia, com a primera instrucció, abstindre’s d’ejacular durant tres dies. Llavors es feia una primera mesura de qualitat espermàtica. Després la instrucció canviava: durant set dies havien de fer-s’ho per ejacular diàriament. Al cap dels set dies hom valorava la qualitat espermàtica.</p>

<p>Greening es va sorprendre. En les dades de la primera mostra (després de 3 dies d’abstinència) hi havia valors de DFI d’entre 15% i 98%, amb una mitjana de 34%. En les dades de la segona mostra (després de 7 dies d’ejaculació diària), els valors de DFI milloraven en 96 pacients (amb una disminució mitjana del 12% de DFI) i empitjoraven en 22 pacients (un augment mitjà del 10%). Globalment, allà on la mitjana era abans del 34% ara era del 26%: és a dir de valors “pobres” passava a valors “acceptables”. Si centrem les dades en el 96 pacients on l’ejaculació diària millorava la qualitat espermàtica hom passava de mitjanes del 35% al 23% (és a dir de valors “pobres” a valors “normals”).</p>

<p>Però no només de DFI viu la qualitat espermàtica. Què passava amb els altres paràmetres? Hi havia, certament, una disminució del volum ejaculat, que segurament és al darrera de la concepció folclòrica de “l’exhauriment per excés”. També hi havia una disminució de la concentració espermàtica (és a dir més aigualiment). Contràriament, malgrat que hi hagués menys espermatozoides en nombres absoluts, la seva motilitat creixia.</p>

<p>Greening treballa ara per analitzar si aquests canvis (augment de qualitat genètica, augment de motilitat, disminució de concentració d’espermatozoides i de volum espermàtic) es tradueix o no en un augment o disminució de la taxa de fecundació. No obstant, hi ha estudis que sí assenyalen una correlació directa entre el DFI i la taxa de fecundació. Greening no s’està, però, d’aconsellar a les parelles que passen per les seves mans de practicar l’acte marital diàriament durant la setmana prèvia al dia (previst) d’ovulació.</p>

<p>I com explica Greening haver trobat resultats diferents als inicialment previstos? Creu que amb una ejaculació freqüent el temps de residència dels espermatozoides en els conductes testiculars i en l’epidídim es redueix. En aquestes localitzacions, aparentment, els espermatozoides són més exposats a agents oxidants. És clar que Greening diu que d’altres factors poden actuar (i això explicar perquè la qualitat genètica de l’esperma d’uns 22 pacients empitjorava).</p>

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a L’ejaculació diària i la qualitat de l’esperma

  1. fotolit diu:

    …perdona la meva ignorancia i el meu atreviment, però no sé si això afecta molt o no al fet de que la gent sigui fertil, doncs, continua tenint nens sense problemes (..)…
    Et refereixes a que la qualitat de l’esperma pot influïr en alguna cosa? en la fertilitat?
    Crec que la fertilitat o la infertilitat d’avui dia esta en el fet de que dur un nano en aquest racó de món (Cat), es inviable per la classe mitja-baixa, tot i que molts ho fan…
    Psicologicament, ha d’afectar segur; es una qüestió psicosomàtica?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada