La Serralada Gamburtsev, a 600 metres sota la superfície

La Serralada Gamburtsev fa uns 1.200 km de llarg i assoleix una alçada màxima de 2.700 m. Globalment, no té gaire a envejar amb els Alps, per exemple. I no obstant la serralada Gamburtsev no fou descrita fins fa poc més de 50 anys, per una expedició soviètica. I és que es troba a l’Antàrtida, sepultada per un mínim de 600 metres de glaç i de neu. De fet, en el procés de glaciació de l’Antàrtida, que tingué lloc fa uns 35 milions d’anys, les glaceres d’aquesta serralada foren la base de l’expansió de la Coberta de l’Antàrtida Oriental. Ahir es va comunicar la finalització dels treballs que s’han fet amb motiu de l’Any Polar Internacional per cartografiar aquesta serralada (a unes temperatures mitjanes estivals de -30ºC). Un problema per a la representacions geogràfiques: quina és la superfície de la Terra? L’atmosfèrica (és a dir la que contacta amb l’atmosfera) o la litosfèrica (és a dir el límit de l’escorça terrestre damunt de la qual pot haver hidrosfera – oceans – o criosfera – glaceres).

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada