La mesura de la fama

Eric Schulman acaba de publicar un altre dels seus articles sobre una unitat de mesura de la fama:

– en un article de 1999 proposava com a unitat de mesura el “lewinsky”. Un “lewinsky” (Lw) equival al nombre de resultats que el cercador Altavista genera per a l’entrada “Monica Lewinsky”. En aquella època això volia dir 51.156 pàgines. Per exemple, Jesus Christ generava llavors 389.351 pàgines, amb la qual cosa la fama de Jesucrist s’avaluava en 7,6 Lw. Schulman assumia que Jesucrist devia ser conegut per 5 mil milions de persones. D’aquesta manera, una persona amb una fama 1 Lw devia ser coneguda per 660 milions de persones. Una persona amb una fama de 1 μLw seria coneguda, doncs, per 660 persones. No cal dir que sembla agosarat assumir una correlació perfecta entre el nombre de pàgines que genera una cerca i el nombre de persones que ens coneixen. A més, recordem que som el 1999: Altavista, Lewinski, etc. Han passat 10 anys i ho veiem tot com si fos el Paleolític superior. Ni Google ni Bush havien passat de l’estadi de petites musaranyes esclafades per gegantins dinosaures.

– en un article de 2001 de Schulman i Boissier, es presentaven nous resultats. Hom tenia presents cinc cercadors: AltaVista, Excite, Google, Lycos i Northern Light. Les recerques es van fer el 16 d’agost de 2001. L’aportació de Boissier fou crucial per passar de l’escala de Lw a una escala logarítmica a partir d’aquestes unitats (dBLw). Per calcular el dBLw d’una persona n’hi ha prou a fer-ne el logaritme decimal i multiplicar-ho per 10. Per exemple, si Jesucrist té una fama de 7,6 Lw, això equival a 8,8 dBLw. Evidentment, però, amb l’Administració Bush instal•lada a la White House, per fina força la fama de Lewinsky havia de declinar, i pujaven com l’escuma les pàgines webs evangèliques. En el 2001, la fama de Jesucrist ja no era de 8,8 dBLw sinó de 10,41 dBLw (segons Google). Una persona amb una fama de 1 μLw tindria un valor de fama de -60. Els autors també trobaven discrepàncies en els resultats segons el cercador. I pronosticaven: “Google should be the search engine of choice for researchers making quantitative measurements of fame”. A aquelles alçades ja gairebé tothom s’havia passat a Google precisament per una raó similar: Google semblava molt menys esbiaixat que els seus competidors.

– en un article ja de 2006, en plena era dels blogs, Schulman revisava els seus criteris. Google ja era l’únic cercador utilitzat. Hom continuava amb l’escala logarítima de Lewinsky (dBLw) i els esforços se centraven a fer una categorització de famosos. Els famosos de nivell A serien els que tindrien un valor de dBLw superior a +5. Els famosos de nivell B tindrien valors de dBLw entre -5 i +5 (recordem que Lewinsky té un valor de 0 per definició). El nivell C es troba entre -5 i -15, el D entre -15 i -25, etc. Per exemple, una persona amb una fama de -60 dBLw pertanyeria a la categoria de fama H. Schulman optava per considerar que no hi hauria persones amb una fama inferior -65 dBLw, de forma que per poc famosa que fos una persona, caldria classificar-lo en el grup H. Mal fet, ja que si una persona és coneguda exclusivament per ella mateixa, li hem de presuposar un valor de fama de 1 nLw, és a dir -90 dBLw, que convindria incloure en la categoria K.

– en l’article que publica avui, Schulman revoluciona criteris. Per exemple, Monica Lewinsky és abandonada ja que la seva fama al llarg de l’Administració Bush ha minvat molt i molt. Prenen els registres, Schulman opta per un famós més estable: George Harrison. D’aquesta forma sorgeix la unitat de fama “harrison” que és el nombre de pàgines web que una cerca a Google del ja desaparegut membre dels Beatles ofereix: 4.140.000. D’aquesta forma, una persona amb una fama d’1 mHa, tindria 4.140 pàgines, i una persona amb una fama d’1 μHa, en tindria 4 pàgines. L’escala logarítmica que deriva del Ha és dBHa. Per exemple, Monica Lewinsky tenia un valor de fama de 1,82 dBHa el 1999, i que actualment se situa en -5,60. L’escala alfabètica A-H abans esmentada és igualment vàlida amb dBHa. Jesucrist pertany a la categoria A, ja que té un valor de dBHa de 9,93. Hi ha, efectivament, una sèrie de celebritats que superen Jesucrist i assoleixen valors superiors a 10 dBHa, com és el cas de Paris Hilton (12.8) i Britney Spears (13.4). Però, és clar, Barack Obama les guanya i se situa amb un valor de 16,3. Això supera el valor límit dels famosos de la classe A (de 15 dBHa), amb la qual cosa, Schulman opta per crear la classe de famosos A+, en la qual únicament hi ha Barack Obama.

Personalment, tinc un valor de fama de 2 pàgines, que equival a 2/3.940.000, o sigui a 507 nHa, o el que és el mateix -62,94 dBHa, en la part baixa de la classe H.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada