La Cassini frega Encelade, a 52 km de la seva superfície

Si una cosa demostra el nostre Sistema Solar és la riquesa de planetes grans, mitjans i petits que en formen part. Cadascun és únic, però alhora lleis planetològiques similars regeixen per tots. Encelade és un satèl·lit de Saturn, dels més interiors (triga unes 33 hores en fer la volta al planeta). La gravetat d’Encelade és tan baixa que hi ha una contínua pèrdua de materials atmosfèrics (un 65% d’aigua) cap a l’espai, on alimenten l’anell E de Saturn. Aquest dinamisme del cicle (o més aviat flux de l’aigua) ha despertat gran interès en l’aproximació que la Cassini havia de fer aquest satèl·lit el dia 11 d’agost, on arribaria a una distància mínima de 52 km de la superfície.

 

Mapamundi d’Encelade

Podem trobar detalls de l’aproximació a Ciclops (el laboratori d’imatge de la Cassini), però les notícies més fresques arriben a través d’aquest blog.

Imatges com aquesta de la Cassini del 2005 han despertat la imaginació quant a l’elevat contingut d’aigua d’aquestes fumaroles de l’hemisferi sud d’Encelade.

Una de les qüestions d’aquesta aproximació és determinar les característiques dels diferents terrenys d’Encelade. En aquests satèl·lits bona part de l’escorça consisteix, senzillament, en glaç d’aigua (amb glaç de diòxid de carboni), però queda per saber quin és el contingut de substàncies orgàniques (metà, età, etc.) en la superfície d’Encelade.

En tot cas, de moment, fins no arriben anàlisis, ja disposem de fotografies d’Encelade com no s’havia vist mai.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada