La invisibilitat dels metamaterials de Xiang Zhang

El grup de recerca de metamaterials de Xiang Zhang publicarà aquesta setmana dos articles:

– Jason Valentine, Shuang Zhang, Thomas Zentgraf, Erick Ulin-Avila, Dentcho A Genov, Guy Bartal and Xiang Zhang, "Three Dimensional Optical Metamaterial Exhibiting Negative Refractive Index", Nature, in press.

– Jie Yao, Zhaowei Liu, Yongmin Liu, Yuan Wang, Cheng Sun, Guy Bartal, Angelica Stacy and Xiang Zhang, "Optical Negative Refraction in Bulk Metamaterials", Science, in press.

En sentit ampli, un metamaterial és un material que deu les seves propietats més a la seva estructura que no a la seva composició.

El grup de Zhang és interessat en metamaterials que exhibeixen un índex de refracció negatiu. Aquests metamaterials mostren uns índexs de permitivitat i de permeabilitat negatius. Els materials que mostren aquests dos índexs positius són transparents, mentre que els que mostren un positiu i un altre negatiu són opacs. Els índexs varien d’acord amb el tipus de radiació electromagnètic (llum visible, radiació ultraviolada, raigs X). Un objectiu amb un índex de refracció negatiu per a la llum visible serà el més proper a la noció d’invisible.

Els dos articles citats mostren la recerca més recent per fabricar metamaterials amb refracció negativa no només com a làmines, sinó com autèntics embolcalls. La idea de la manta invisibilitzadora podria ser una realitat d’aquí a quatre dies, per bé que encara hi ha obstacles en la fabricació i estabilitat d’aquests metamaterials. Aconseguir-los serà una qüestió de tecnologia, però, ja que, com diu l’última Llei de Clarke, qualsevol tecnologia prou avançada és indistingible de la màgia.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada