L’esclat de la guerra d’Ossètia del Sud

Encara que des de la treva del 1992 hi ha hagut diversos incidents armats greus, ha estat entre els dies 7 i 8 d’agost on s’ha declarat realment un conflicte bèl·lic de conseqüències poc previsibles. Si atenem als episodis anteriors, la cosa es tancarà amb un reajustament superficial de l’status quo.

L’status quo des del 1992 és el següent:

– la major part d’Ossètia del Sud es troba sota el control d’una república independent (però sense reconeixement internacional), lligada políticament, econòmicament, culturalment i militarment a la Federació Russa (un dels elements de la qual és Alània-Nord-Ossètia.¨

– una part menor del territori, però no menyspreable, es troba sota el control de Geòrgia. El govern georgià anul·là oficialment l’autonomia d’Ossètia del Sud arran de la declaració d’independència sud-ossètia. No obstant, hi ha la intenció de restaurar una Ossètia del Sud autònoma dins Geòrgia. La comunitat internacional reconeix Ossètia del Sud com a part de Geòrgia però no veu amb bons ulls la "reconquesta" georgiana.

Però "reconquesta" és aparentment la intenció de les autoritats georgianes, liderades pel president Mikhail Saakashvili. Saakashvili, que va resoldre un conflicte similar (però menys ‘armat’) amb Adjària (una regió georgiana de tradició musulmana que, per acord amb Turquia, gaudeix d’autonomia des del 1922), espera resoldre les qüestions pendents d’Abjàsia i d’Ossètia del Sud. La diferència és que aquests dos territoris gaudeixen d’una independència de facto, sostinguda per Rússia.

Eduard Kokoity és president d’Ossètia del Sud des del 2001, amb seu a Tskhinvali. Les autoritats sud-ossèties rebutgen la reintegració a Geòrgia, però, si més no de forma extraoficial, contemplen la unió amb Rússia.

El comandament georgià sembla decidit a aprofitar les febleses de les forces sud-ossèties per "restaurar-hi l’ordre constitucional". Les aliances entre Saakashvili i un sector de la població sud-ossètia podria facilitar aquesta tasca.

Però Rússia ha declarat que l’ofensiva georgiana suposa un perill pels ciutadans russos (de diferents nacionalitats) que resideixen a Ossètia del Sud. Mentre les autoritats russes ja fa dies que han organitzat l’evacuació de la població civil amb ciutadania russa, també ha mobilitzat les seves tropes a la regió.

Des de fonts georgianes s’insisteix a més en l’arribada de voluntaris de Nord-Ossètia i des d’altres regions caucàssiques de la Federació Russa a Ossètia del Sud. Com en d’altres ocasions, Tblissi vincula aquests voluntaris amb el terrorisme islàmic. Encara que hi ha una minoria d’ossetis que són musulmans sunnites, la religió tradicional de la nació ossètia és la cristiana ortodoxa des de fa unes quantes generacions.

En el decurs del dia d’avui (8 d’agost) s’han succeït els moviments de tropes georgianes i russes, amb una intensitat desconeguda a la zona des del 1992. Ja no es tracta de les tropes russes estacionades a la regió com a "forces d’interposició" sinó d’autèntiques forces bèl·liques. D’altra banda, l’operació de Geòrgia, venuda inicialment com una operació policial, esdevé una operació militar.

Hi ha, a més, altres fronts oberts:

– a Abjàsia, fonts oficials afirmaven que si l’atac georgià contra Ossètia del Sud assolia magnituds militars, ells obririen un segon front contra Geòrgia. De moment, es desconeix si s’han produït incidents en la frontera entre l’Abjàsia independent i l’Abjàsia unida a Geòrgia.

– el Consell General de les Nacions Unides ha rebutjat aquesta matinada la proposta russa de condemnar l’ofensiva georgiana.

– la diplomàcia georgiana mou els fils davant dels Estats Units i de la Unió Europea davant d’una possible guerra russo-georgiana. Han aconseguit que el portaveu de la Casa Blanca hagi recomanat com a solució del conflicte que els russos convencin als sud-ossetis de no resistir.

– Ucraïna s’ha ofert per moderar en la crisi, tot insistint en la posició oficial sobre la integritat territorial d’Ossètia del Sud.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada