La sonda Phoenix topa amb les primeres mostres d’aigua líquida del sòl marcià

Si bé, la major part de l’aigua a Mart es troba en forma de glaç o en vapor d’aigua i que, tant les baixes temperatures com les baixes pressions atmosfèriques limiten molt la presència d’aigua líquida, en els darrers anys s’han recopilat indicis que mostren que l’aigua líquida encara pot tenir un paper ni que sigui molt secundari en la superfície marciana. Ahir la NASA comunicava el primer contacte directe amb l’aigua marciana, a través de l’anàlisi d’una mostra de sòl marcià per part de l’estació Phoenix (en la regió àrtica de Mart).

La mostra

La mostra de sòl en qüestió procedeix d’una de les excavacions de la Phoenix i correspon a material situat a uns 5 cm sota la superfície. A aquesta fondària, la Phoenix s’havia trobat amb permafrost, sòl permanentment dotat de glaç d’aigua. El trasllat de les mostres d’aquest sòl a les cambres d’anàlisi va quedar interromput per un problema tècnic. Exposat a l’aire, el glaç sublima en qüestió d’hores a vapor d’aigua, i amb el glaç eliminat el sòl del lloc exposat per la Phoenix es fa més fàcil de manipular.

Lligams:

NASA Spacecraft Confirms Martian Water, Mission Extended, comunicat de la NASA.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada