La destrucció del USA 193: una prova militar encoberta?

S'ha anunciat que, entre el 20 i el 25 de febrer, el vaixell de la flota militar nord-americana Lake Erie, disparà un míssil per tal de destruir el satèl·lit espia USA 193, el qual es troba des de fa mesos en una òrbita deteriorada. Si no es fes res, el satèl·lit cauria a l'atmosfera terrestre en qüestió de setmanes. Fet i fet, però, la caiguda de satèl·lits artificials a la Terra no és rara. Ara bé, les autoritats nord-americanes ho han justificat per la càrrega d'hidrazina (utilitzada com a combustible).
[@more@]

El satèl·lit

USA 193 és un satèl·lit espia de la National Reconnaissance Office (NRO). Fou col·locat en òrbita el 14 de desembre del 2006, en el llençament NROL-21 de la Base Aèria de Vandenberg (Califòrnia). Els detalls de la missió ens són desconeguts, però els objectius de la NRO no són merament de vigilància des de l'espai d'instal·lacions militars de tot el planeta.

L'USA 193, però, mai no ha fornit informació. Ja el gener del 2007 s'hi va perdre el contacte. Des de llavors, agències espacials i observadors amaters l'han seguit a través de telescopis i ràdars. El gener del 2008, el satèl·lit entrà en una òrbita de caiguda progressiva, amb una entrada a l'atmosfera prevista pel març o l'abril. 

La hidrazina

Per contra dels reports que parlaven d'un satèl·lit nuclear, l'USA 193 utilitza com a combustible la hidrazina (N2H4). Amb una catàlisi adient la hidrazina es descomposa en amoníac, nitrogen i hidrogen, amb despreniment d'energia.

La lectura maliciosa

El principal risc de l'entrada del satèl·lit a l'atmosfera és l'alliberament de mitja tona d'hidrazina. La hidrazina és tòxica per inhalació (produeix irritació, per ella mateixa, i per l'amoníac que se'n deriva). El més probable, però, és que amb la reentrada a l'atmosfera, la càrrega d'hidrazina quedi dispersada sense més.

Per això s'ha vinculat la destrucció de l'USA 193, a la destrucció deliberada del satèl·lit meteorològic FY-1C per part de l'exèrcit xinès ara fa un any.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada