La dolçor dels aliments i la percepció calòrica: o com engreixen els edulcorants artificials

La premsa s'ha fet ressò d'aquest estudi de Susan E. Withers i Terry L. Davidson.
[@more@]

La capacitat de discriminar la dolçor dels carbohidrats o glúcids és un element essencial en la regulació de la ingesta de moltes espècies animals. Això és especialment cert per aquelles espècies que obtenen la major part del seu aport energètic a través dels glúcids (ja siguin de digestió lenta com els midons, o de digestió ràpida com la sacarosa, la glucosa, la lactosa, etc.). En els mamífers, la dolçor és una percepcions gustatives bàsiques.

Ara bé, existeixen una sèrie de substàncies que, sense ésser carbohidrats, tenen una sabor dolça. Els cas més conegut és el de la sacarina. Aquests edulcorants, en línies generals, no té cap valor calòric.

Els edulcorants artificials són útils en casos d'intolerància a la glucosa, com ara la diabetis. Més discutible el seu ús com a estratègia hipocalòrica.

Withers i Davidson sotmeteren a rates a diferents dietes, una amb presència de sucres naturals i amb valor calòric, i l'altra amb presència d'edulcorants.

El problema dels edulcorants artificials és que falsegen la percepció calòrica pròpia dels sucres. Bona part de la regulació de la ingesta en les rates es basa en la dolçor dels aliments, que apareix com un indicador del contingut calòric de l'aliment. La pèrdua d'aquesta correlació (dolçor – valor calòric de l'aliment) podria ésser la causa dels resultats obtinguts en les rates alimentades amb una dieta edulcorada artificialment: la ingesta augmentava i, de retruc, augmentava el pes total i la deposició de greix.

La utilització dels edulcorants artificials hauria de tindre present, doncs, segons els autors, aquesta relació entre dolçor i sacietat.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada