Un brot de polineuropatia desmielinitzant inflamatòria en un escorxador de porcs de Minnesota

Llegim una notícia a ABC News sobre un brot de polineuropatia desmielinitzant inflamatòria que hauria afectat onze treballadors d'un escorxador porcí de Minnesota. Aquests casos s'han detectat en qüestió de vuit mesos. El doctor P. James B. Dyck, de la Mayo Clinic, i el seu equip sospiten que es tractaria d'una malaltia auto-immune desencadenada per l'exposició dels treballadors de la planta a material cerebral porcí. L'ús d'aire comprimit en el processament dels caps porc generaria aerosols carregats de material cerebral porcí. El sistema immunitari dels treballadors hauria respós contra aquest material: però en fer-ho hauria desencadenat un atac contra el material cerebral del propi cos. Les beines de mielina que recobreixen els axons de moltes neurones, tot ajudant a una ràpida transmissió dels impulsos nerviosos, són la baula feble d'atacs auto-immunes d'aquesta mena. La consegüent desmielinització produeix una sèrie d'alteracions sensorials i motores.[@more@]

Els primers símptomes

Els treballadors afectats van deixar la feina com a conseqüència d'una feblesa extrema. A cinc d'ells se'ls hi ha diagnosticat positivament una polineuropatia inflamatòria desmielinitzadora. La majoria han quedat en una situació d'invalidesa permanent.

La causa de la polineuropatia

Aquesta malaltia és relativament rara, amb una incidència d'1-2 casos nous anuals per cada 100.000 habitants. L'aparició de més d'un cas en poc temps en treballadors d'una mateixa planta va despertar les alarmes.

Els metges de l'equip de Dyck sospiten que la causa de la malaltia és "l'exposició a teixit cerebral porcí escampat per l'aire comprimit". L'aire comprimit es utilitzat com a primer pas en l'extracció de material cerebral porcí que, ja fresc, ja en conserves, s'empra com a ingredient en alguns aliments.

La suposició més directa és pensar que proteïnes cerebrals porcines, inhalades, foren reconegudes pel sistema immunitari dels pacients. La consegüent resposta, descontrolada, hauria depassat les barreres de control anti-autoimmune, i s'hauria desencadenat un atac contra el propi sistema nerviós. Aquest atac autoimmune és la base biològica de malalties desmielinitzadores com l'esclerosi múltiple.

Però encara hi ha altres possibilitats, com ara agents patògens presents en el teixit cerebral porcí, bé siguin virus o prions. Aquests agents patògens, segons aquesta possibilitat, serien els responsables directes de la neuropatia o els desencadenats de la resposta auto-immune. Com que cada hora de treball eren processats un total de 1.100 caps de porc per treure'n cervell, n'hi hauria prou amb una ínfima proporció d'animals infectats per un agent encara desconegut.

En tot cas, els metges se centren en els perills que comporta l'exposició a teixit cerebral d'animals. Recordem, per exemple, els casos de complicacions neurològiques de caràcter autoimmune que resulten de vacunes obtingudes d'animals infectats. Així, en el cas de la vacuna de l'encefalitis japonesa, que s'obté a partir de material cerebral de ratolins infectats amb el virus corresponent, hi ha un cert risc (d'1 entre 1 milió) de desenvolupar aquesta mena de complicacions. No és estrany, doncs, que tant per raons de seguretat com de sensibilitat a l'ús d'animals de laboratori, hom tendeixi a la substitució per vacunes que es generin en cultius cel·lulars (no exempts de riscs, però més fàcils de controlar).

Sigui com sigui, el cas ha de servir d'alerta sobre els riscos dels materials biològics. L'ús de correctes proteccions respiratòries és imperatiu perquè mai hom no pot estar segur de la presència de microorganismes desconeguts o no-controlats, o ja directament de la reacció que el nostre propi cos tindrà davant de l'exposició a material biològic per via respiratòria o parenteral (riscos associats a agulles, etc.).

Per desgràcia, els treballadors de les plantes industrials alimentàries, que són els qui haurien de rebre la més gran protecció i informació sobre aquests riscos, són també els més desprotegits, forçats per uns salaris insuficients i una precarietat creixent.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Un brot de polineuropatia desmielinitzant inflamatòria en un escorxador de porcs de Minnessotta

Llegim una nio[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada