Spirit descobreix silicat cristal·lí en la superfície marciana, possible indici d’activitat geotermal

Geologia planetària: Un comunicat de premsa de la missió dels ròvers marcians (MER) assenyala la importància de la descobert pel ròver MER-A (Spirit) d'una roca que presenta cristalls de silicats. La importància es deu al fet que el silicat cristal•lí és molt menys freqüent que els silicats amorfs i, a la Terra, la seva presència sol ésser el resultat d'activitats geotèrmiques. Hi ha diverses possibles explicacions per aquesta troballa. En tot cas, la troballa no té tan sols una rellevància geològica, sinó també biològica: fonts geotermals podrien haver constituït un hàbitat per microorganismes marcians fins a dates recents o potser fins i tot pels nostres dies. De nou es manifesta, però, les mancances de l'exploració robòtica marciana on la qüestió de la presència passada o present de formes de vida a Mart s'adreça o amb experiments poc o gens informatius (Viking) o amb el recurs d'especulacions a partir de dades geoquímiques (MER).[@more@]

  

Les implicacions de la descoberta

En el seu camí, que ja fa més de 1.300 dies solars que dura, Spirit es va trobar no fa gaire amb un tros de silicat cristal•lí de gran puresa (un 90%). Per quin procés es van formar aquests cristalls?

Com a possibles explicacions se citen dues de principals:

– s'hauria generat en un font d'aigua calenta (o de vapor d'aigua, fins i tot). A aquestes temperatures és possible que en passar damunt roques volcàniques, els corrents termals arrosseguin selectivament silicat amorf i després el dipositin a mesura que el corrent es refreda. En aquest procés de deposició s'hi forma el silicat cristal•lí.

– s'hauria generat en un fumarola d'una solució aquosa de gran acidesa. En aquest cas el corrent acídic corroeix les roques volcàniques i únicament hi deixa part dels silicats que cristal•litzen ulteriorment.

Aquestes dues solucions no són, és clar, del tot excloents (els corrents poden ésser acídics i d'alta temperatura). I ambdues comporten una activitat geològica que, en la Terra, és propícia a l'aparició de rics ecosistemes microbians. Pensem en els gèiser i fonts hidrotermals en general on, a uns 72ºC de temperatura, medren bacteris com Termophilus aquaticus (Taq, la DNA polimerada del qual fou vital en el desenvolupament de les tècniques contemporànies d'amplificació de DNA en el laboratori). O pensem en les fumaroles de les grans dorsals oceàniques, on microorganismes aprofiten, per quimiosíntesi, l'energia que brolla del mantell terrestre, i que constitueixen autèntics oasis en la nuesa dels fons oceànics. Aquests dos exemples conviden a pensar en oasis microbians similars a Mart.

Per Steve Squyres, el context de la troballa fa pensar més aviat en 'condicions fumaròliques', ja que hi ha també una riquesa en titani (Ti), típica dels terrenys sotmesos a l'acció d'una fumarola. Squyres assenyala que seria important comptar amb més recerca sobre fòssils d'antigues fumaroles a la Terra, per veure fins quin punt s'hi pot analitzar la presència de microfòssils com a indici de microorganismes. Caldrà esperar força dècades, però, perquè s'hi pugui fer un estudi exhaustiu similar de les putatives fumaroles fòssils de Mart.

De mica en mica, els satèl•lits artificials i els ròvers marcians ajuden a esclarir alguns aspectes de la història geològica de Mart. I, especialment, com un planeta amb un sistema hidrològic obert, amb llacs (o fins i tot oceans), núvols i precipitacions, va donar pas a un sistema hidrològic alimentat exclusivament per les aigües subterrànies, les quals en emergir s'evaporaven immediatament. En l'actualitat les baixes pressions i les baixes temperatures fan que gairebé tota l'aigua es trobi en estat sòlid o gasós.

Lligams:

Mars Rover Investigates Signs of Steamy Martian Past, comunicat de premsa de la missió MER

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada