Les primeres fotografies de Chang’E: què hi busca la Xina a la Lluna?

El marasme xinès de la darrera època de la dinastia Qing ha estat un miratge. Un miratge aprofitat pels europeus per surar una mica força. En tot cas, la Xina camina cap a esdevenir la primera potència mundial. Si comptem la població Han del planeta, o la població amb ciutadania xinesa, és possiblement el paper que els hi pertoca. Una fita d'aquesta potència és el programa espacial xinès: després del primer satèl·lit d'òrbita terrestre (1970) i del primer vol orbital tripulat (2002), ara arriba [@more@]

Presentació de la primera fotografia obtinguda pel satèl·lit xinès Chang'E, que des de fa unes  setmanes va

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Les primeres fotografies de Chang’E: què hi busca la Xina a la Lluna?

El marasme xinès de la darrera època de la dinastia Qing ha estat un miratge. Un miratge aprofitat pels europeus per surar una mica força. En tot cas, la Xina camina cap a esdevenir la primera potència mundial. Si comptem la població Han del planeta, o la població amb ciutadania xinesa, és possiblement el paper que els hi pertoca. Una fita d'aquesta potència és el programa espacial xinès[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Les primeres fotografies de Chang’E: què hi busca la Xina a la Lluna?

El marasme xinès de la darrera època de la dinastia Qing ha estat un miratge. Un miratge aprofitat pels europeus per surar una mica força. En tot cas, la Xina camina cap a esdevenir la primera potència mundial. Si comptem la població Han del planeta, o la població amb ciutadania xinesa, és possiblement el paper que els hi pertoca. Una fita d'aquesta potència és el programa espacial xinès[@more@]

Presentació de la primera fotografia obtinguda pel satèl·lit xinès Chang'E, que des de fa unes  setmanes va

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Les primeres fotografies de Chang’E: què hi busca la Xina a la Lluna?

El marasme xinès de la darrera època de la dinastia Qing ha estat un miratge. Un miratge aprofitat pels europeus per surar una mica força. En tot cas, la Xina camina cap a esdevenir la primera potència mundial. Si comptem la població Han del planeta, o la població amb ciutadania xinesa, és possiblement el paper que els hi pertoca. Una fita d'aquesta potència és el programa espacial xinès: després del primer satèl·lit d'òrbita terrestre (1970) i del primer vol orbital tripulat (2002), ara arriba la fita del primer satèl·lit en òrbita d'un altre astre, la Lluna. Aquesta fita l'han aconseguida prèviament russos, nord-americans, europeus i japonesos. Però les ambicions xineses són més fermes que les dels seus competidors.
[@more@]

Presentació de la primera fotografia obtinguda pel satèl·lit xinès Chang'E, que des de fa unes  setmanes va assumir l'òrbita lunar.

La cartografia de Chang'E cerca establir la distribució de 14 elements d'interès de l'escorça lunar: potassi (K), tori (Th), urani (U), oxigen (O), silici (Si), magnesi (Mg), alumini (Al), calci (Ca), tel·luri (Te), titani (Ti), sodi (Na), manganès (Mn), cromi (Cr) i lantà (La). Per bé que els recursos minerals de la Lluna resten fora de l'abast de la tecnologia de les properes dècades (els xinesos reconeixen que no tenen data pel primer viatge xinès tripulat a la Lluna). La llista se centra en aquells elements que seran necessaris per mantindre-hi una colònia amb cara i ulls cap a la segona meitat (i probablement, darrer terç) del segle XXI. Per més endavant encara, queda l'explotació de recursos com l'heli-3, combustibles de reactors nuclears de fusió que encara s'han de construir.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Les primeres fotografies de Chang’E: què hi busca la Xina a la Lluna?

El marasme xinès de la darrera època de la dinastia Qing ha estat un miratge. Un miratge aprofitat pels europeus per surar una mica força. En tot cas, la Xina camina cap a esdevenir la primera potència mundial. Si comptem la població Han del planeta, o la població amb ciutadania xinesa, és possiblement el paper que els hi pertoca. Una fita d'aquesta potència és el programa espacial xinès[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Les primeres fotografies de Chang’E: què hi busca la Xina a la Lluna?

El marasme xinès de la darrera època de la dinastia Qing ha estat un miratge. Un miratge aprofitat pels europeus per surar una mica força. En tot cas, la Xina camina cap a esdevenir la primera potència mundial. Si comptem la població Han del planeta, o la població amb ciutadania xinesa, és possiblement el paper que els hi pertoca. Una fita d'aquesta potència és el programa espacial xinès: després del primer satèl·lit d'òrbita terrestre (1970) i del primer vol orbital tripulat (2002), ara arriba la fita del primer satèl·lit en òrbita d'un altre astre, la Lluna. Aquesta fita l'han aconseguida prèviament russos, nord-americans, europeus i japonesos. Però les ambicions xineses són més fermes que les dels seus competidors.[@more@]

Presentació de la primera fotografia obtinguda pel satèl·lit xinès Chang'E, que des de fa unes  setmanes va assumir l'òrbita lunar.

La cartografia de Chang'E cerca establir la distribució de 14 elements d'interès de l'escorça lunar: potassi (K), tori (Th), urani (U), oxigen (O), silici (Si), magnesi (Mg), alumini (Al), calci (Ca), tel·luri (Te), titani (Ti), sodi (Na), manganès (Mn), cromi (Cr) i lantà (La). Per bé que els recursos minerals de la Lluna resten fora de l'abast de la tecnologia de les properes dècades (els xinesos reconeixen que no tenen data pel primer viatge xinès tripulat a la Lluna). La llista se centra en aquells elements que seran necessaris per mantindre-hi una colònia amb cara i ulls cap a la segona meitat (i probablement, darrer terç) del segle XXI. Per més endavant encara, queda l'explotació de recursos com l'heli-3, combustibles de reactors nuclears de fusió que encara s'han de construir.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Les primeres fotografies de Chang’E: què hi busca la Xina a la Lluna?

El marasme xinès de la darrera època de la dinastia Qing ha estat un miratge. Un miratge aprofitat pels europeus per surar una mica força. En tot cas, la Xina camina cap a esdevenir la primera potència mundial. Si comptem la població Han del planeta, o la població amb ciutadania xinesa, és possiblement el paper que els hi pertoca. Una fita d'aquesta potència és el programa espacial xinès: després del primer satèl·lit d'òrbita terrestre (1970) i del primer vol orbital tripulat (2002), ara arriba [@more@]

Presentació de la primera fotografia obtinguda pel satèl·lit xinès Chang'E, que des de fa unes  setmanes va

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada