Quatre gens per transformar cèl·lules de la pell en cèl·lules mare

Science acaba de publicar un article on es reporta l'obtenció de línies cèl·lulars pluripotencials a partir de cèl·lules de la pell d'un donador adult. Per reprogramar aquestes cèl·lules diferenciades els investigadors han introduït quatre gens.
[@more@]

La clonació o transferència de nucli de cèl·lules somàtiques a un oòcit

Aquesta tècnica s'ha postulat per l'obtenció de cèl·lules mare embrionàries que siguin genèticament idèntiques a les cèl·lules del pacient. Per fer-ho hom empra d'aquest pacient una mostra de teixit (habitualment, pell). D'aquesta mostra s'aïllen nuclis cel·lulars. Els nuclis de totes les cèl·lules de l'organismes contenen íntegre tot el genoma humà. Però, degut a processos de diferenciació, aquest genoma cel·lular s'ha especialitzat en una funció més o menys concreta. Si el genoma cel·lular és introduït en un ambient adient, tornarà a pluripotencialitat originària, prèvia a la diferenciació cel·lular. Això s'aconsegueix transferint aquests nuclis cel·lulars a oòcits (òvuls no fecundats) que han estat prèviament desnucleats. Aquesta és la tècnica per la qual va ésser concebuda l'ovella Dolly, per exemple.

Quins factors restauren la pluripotencialitat del genoma cel·lular?

La finalitat dels investigadors coordinats per Junying Yu i James A. Thomson era trobar els factors del citoplasma de l'oòcit que restauren la pluripotencialitat del genoma del nucli cel·lular transferit.

Els autors, a partir d'una sèrie de cribatges, han trobat una llista de quatre factors moleculars que són suficients per aconseguir aquesta pluripotencialitat. Es corresponen als gens:

OCT4. Factor de transcripció (que s'uneix a seqüències específiques d'ADN i modula l'expressió d'una sèrie de gens) que facilita el manteniment de pluripotencialitat i endarrereix els programes de diferenciació cel·lular.

SOX2. Proteïna d'unió a l'ADN, que produeix canvis en l'orientació de la doble hèlix.

NANOG. Factor de transcripció de manteniment de la pluripotencialitat en cèl·lules mare embrionàries.

LIN28. Factor de transcripció que intervé en la temporització del desenvolupament embrionari.

Mitjançant vectors vírics modificats genèticament, els autors han aconseguit un protocol de sobreexpressió simultània d'aquests quatre gens. Les cèl·lules resultats, sense necessitat de recòrrer a cap oòcit es transformen en una mena de cèl·lules mare. Així doncs, passen a expressar nivells més elevats de telomerasa (enzim implicat en la "immortalitat cel·lular), i tenen un patró de marcadors de membrana i d'expressió gènica similar a la de les cèl·lules mare d'embrions humans.

Els autors han comprovat que aquestes cèl·lules mare "reprogramades", poden després, en contextos adients, diferenciar-se a qualsevol dels tres grans grups de cèl·lules embrionàries (ectoderm, mesoderm i endoderm).

Ara com ara, aquestes cèl·lules mare poden servir bàsicament per finalitats de recerca, tant com a models de malalties humanes com per assajar fàrmacs. Per aplicar-les a la generació de cultius cel·lulars per a posterior transplantament pacients caldrà corregir molts aspectes del protocol, per començar l'ús de virus modificats genèticament per "reprogramar" la cèl·lula. 

Lligam:

Induced Pluripotent Stem Cell Lines Derived from Human Somatic Cells

Junying Yu 1*, Maxim A. Vodyanik 2, Kim Smuga-Otto 1, Jessica Antosiewicz-Bourget 1, Jennifer L Frane 3, Shulan Tian 4, Jeff Nie 4, Gudrun A. Jonsdottir 4, Victor Ruotti 4, Ron Stewart 4, Igor I. Slukvin 5, James A. Thomson 6*

Science DOI: 10.1126/science.1151526

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada