El disseny de mecanismes (Hurwicz, Myerson, Maskin, Premi Nobel d’Economia-2007)

Teoria de jocs: Dins de la teoria de jocs, el disseny de mecanismes consisteix en l'elaboració de les normes d'un joc per aconseguir un resultat específic. És a dir, en establir l'estructura del joc que farà que els participants es comportin d'acord amb la intenció inicial del dissenyador. Aquesta intenció pot consistir en aconseguir la màxima sinceritat dels participants, o potenciar-ne la racionalitat individual, però també s'aplica en economia per aconseguir un ajust de pressupostos, garantir la "idoneïtat" del sistema de benestar social o el disseny d'un sistema impositiu. Entre els qui han treballat per bastir una teoria del disseny de mecanismes hi ha Leo Hurwicz, Roger Myerson i Eric Maskin, que han estat nominats avui guanyadors del Premi "Nobel" d'Economia, o més pròpiament del Premi del Banc Reial de Suècia en memòria d'Alfred Nobel.[@more@]

Leonid Hurwicz

Leo Hurwicz (*Moscou, 21.8.1917) és fill d'una família jueva originària de la Polònia oriental, que havia fugit a Moscou davant l'avenç alemany durant la Gran Guerra. Pocs mesos després tornarien a Polònia. Graduat a la Universitat de Varsòvia el 1938, va anar a estudiar a la London School of Economics, i després a Ginebra. La nova guerra mundial el sorprén allà, i emigrarà a Portugal, i d'allà als Estats Units, separat de la família que fugirà de les tropes alemanya per caure en mans soviètiques.

Economista de formació, ha fet importants contribucions en el camp teòric del disseny de mecanismes i institucions econòmiques. La qüestió dels processos de distribució descentralitzats i el seu impacte en l'organització social han estat els objectius principals de les seves recerques. És professor emèrit d'economia en la Universitat de Minnesota.

Roger Myerson

Roger Bruce Myerson (*Boston, 29.3.1951). Graduat en matemàtica aplicada a Harvard (1973), s'hi doctorà en economia el 1976. La seva recerca s'ha centrat en la teoria del disseny de mecanismes econòmics. És professor d'economia en la Universitat de Chicago. Entre les seves obres cal destacar Game Theory: Analysis of Conflict (1991) i Probability Models for Economic Decisions (2005)

Eric Maskin

Eric Stark Maskin (*NYC, 12.12.1950) es graduà i doctorà a Harvard. Després d'estances a la Universitat de Cambridge i a l'Institut de Tecnologia de Massachussetts, esdevingué professor de ciència social en l'Institute for Advanced Study. Ha fet aportacions en els camps de la teoria de l'optimització, l'economia d'incentius i la teoria de contractes. A banda dels treballs fets en teoria econòmica, cal destacar també les seves recerques actuals sobre sistemes i normes electorals, les causes de les desigualtats individuals en l'èxit econòmic, i la formació de coalicions socials.

Els fonaments de la teoria de disseny de mecanismes

La teoria de disseny de mecanismes va nàixer per afrontar l'estudi del comportament i l'eficiència de sistemes econòmics sense recórrer a les assumpcions de l'economia clàssica sobre igualtat d'informació dels participants. El 1960 Hurwicz definia el "mecanisme" com un sistema de comunicació on els participants poden enviar-se missatges els uns als altres o fer-ho a un "centre comú", i on una norma pre-especificada assigna un resultat a cada conjunt de missatges. Les diferents institucions (mercats, centres reguladors o directors, etc.) apareixen com a jocs no-cooperatius, les quals donaran, d'acord amb el seu mecanisme, resultats (equilibris) diferents. Entre les aplicacions del disseny de mecanismes, on han participat de forma destacada Myerson i Marskin, hom pot esmentar: el disseny de subhastes, la regulació de monopolis i oligopolis, i la teoria de l'elecció social.

Les aplicacions de la teoria de jocs van més enllà de l'economia, i els seus conceptes s'han emprat també en filosofia social, ciència política, informàtica, biologia evolutiva, etc. Per Myerson és fonamentalment la teoria del conflicte i de la cooperació.

Lligams:

Mechanism Design Theory, text divulgatiu de l'Acadèmia Reial Sueca de Ciències.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada