Una anàlisi sistemàtica del GBDS-2017 sobre l’evolució de la fertilitat des del 1950

Lancet publicava ahir un article del grup de col·laboradors en població i fertilitat de l’Estudi sobre la Càrrega Global de Malalties del 2017 (GBDStudy2017). Aquest estudi ens presenta estimacions de fertilitat i de població per cada sexe amb mètodes estandarditzats i replicables per a 195 nacions i territoris i per cada any entre el 1950 i el 2017. Les estimacions combinen dades de fertilitat, mortalitat, població i migració. D’això en deriven taxes de fertilitat específiques d’edat, i a partir d’elles les taxes de fertilitat total. Globalment, la taxa de fertilitat total disminuí entre el 1950 i el 2017 en un 49%, passant de 4,7 parts de nadons vius a 2,4. La taxa de fertilitat específica de les dones més joves (10-19 anys) es reduí del 3,7% al 2,2%. Aquesta reducció de la fertilitat no ha anat acompanyada d’una reducció de la població global que, des del 1985, creix a un ritme anual de 83,8 milions de persones. Així doncs, la població global ha passat del 2.600 milions del 1950 a 7.600 milions en el 2017 (un augment de gairebé el 200%). Aquest augment demogràfic s’ha concentrat al Sud d’Àsia i a l’Àfrica Sud-Sahariana. La taxa de creixement anual assolí un pic del 2,0% entre el 1950 i el 1964, per romandre estable fins el 1970, quan començà a decrèixer fins al nivell actual de l’1,1%. Aquest decreixement no és uniforme, i de fet encara no ha començat a l’Àfrica Sud-Sahariana (taxa de creixement del 2,7%). L’edat mitjana global, que era de 26,6 anys en el 1950, és ara de 32,1 anys, de manera que la població en edat de treballar (15-64 anys) ha pujat del 59,9% del 1950 al 65,3% actual. Si ho mirem per països la taxa de fertilitat total més baixa es troba a Xipre (1,0) i la més alta a Níger (7,1). Entre el 2010 i el 2017, 33 països han experimentat una davallada de la població, sobretot a Europa.

Un estudi finançat per la Bill & Melinda Gates Foundation

La finalitat d’aquest estudi és oferir dades demogràfiques el més acurades possibles. En les piràmides d’edat, les variables demogràfiques són estructurades en grups d’edat i en els dos sexes. Ofereixen globalment una estimació de la mida de la població, de l’edat i de la composició. Des del 1951, la Divisió de Població del Departament d’Afers Econòmics i Socials de Nacions Unides (UNPOP) ofereixen estimacions descentralitzades sobre fertilitat, mortalitat, migració i població. Altres organitzacions que forneixen dades globals o regionals són la Divisió Internacional de l’Oficina del Cens dels Estats Units, l’Oficina de Referència de Població, el Banc Mundial, el Centre Wittgenstein o la Fundació Gapminder. Existeixen discrepàncies entre les estimacions d’algunes d’aquestes organitzacions i d’agències nacionals.

L’equació d’equilibri demogràfic

En l’equació:
N(T) = N(0) + B(0,T) – D(0,T) + G(0,T)
N(T) és la població en el temps T, i N(0) és la població en el moment inicial. B(0,T) són els naixements escaiguts en període, D(0,T) les morts que s’hi han produït i G(0,T) és el saldo migratori.

Aquestes dades bàsiques han d’ésser complementades amb informació sobre l’estructura demogràfica: sex ratio, dades específiques d’edat, etc.

Unitats geogràfiques i cronològiques

El GBDStudy contempla 195 països i territoris, agrupats en 21 regions i 7 super-regions. La unitat cronològica és l’any natural.

Les dades de fertilitat

La base d’aquestes dades són els sistemes de registre vital, que inclouen dades de cada dona quant als fills que han tingut i a quina edat els ha tingut.

Les dades de població

En les dades de població s’han inclòs 1233 censos i 26 registres de població. Els censos en general ofereixen subestimacions de la població real.

Lligams:

Population and fertility by age and sex for 195 countries and territories, 1950-2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017. GBD 2017 Population and Fertility Collaborators. Lancet 392: 1995-2051 (2018).

Aquesta entrada ha esta publicada en 6. La Civilització. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada