Una reprogramació in vivo de quatre factors de transcripció permet una ràpida epitelialització en un model d’úlcera cutània en ratolí

Juan Carlos Izpisua Belmonte, del Salk Institute for Biological Studies, és l’autor corresponsal d’un article publicat a la revista Nature en el qual ell i els seus col·laboradors comuniquen els resultats d’una tècnica de reprogramació in vivo en la regeneració del teixit epitelial cutani en un model d’úlcera en ratolins.

Anàlisi d’integració de TP63, GRHL2, TFAP2A i MYC. La transducció d’aquests quatre factors de transcripció promou la reprogramació de cèl·lules mesenquimals d’una úlcera en cèl·lules epitelials. Aquest protocol permet una epitelialització eficient i ràpida des de la superfície de l’úlcera cutània

Una alternativa per al recobriment epidèrmic d’úlceres incurables

Aquesta recerca fou concebuda i dissenyada experimentalment per Masakazu Kurita, Kiyonori Harii i Juan Carlos Izpisua Belmonte. Kurita ha estat el nexe d’unió entre el grup d’Izpisua a The Salk Institute de La Jolla i el grup de Harii al Departament de Cirurgia Plàstica de l’Escola Universitària de Medicina de Kyorin, a Tòkio. Ha estat Kurita qui conceptualitzà l’estudi i realitzà la majoria d’experiments i anàlisi. En la preparació d’animals i embrions, participaren Toshikazu Araoka, Tomoaki Hishida, Masahiro Sakurai, Mako Yamamoto i Reyna Hernandez-Benitez, tots ells de l’Institut Salk. En l’obtenció d’imatges histològiques participaren Araoka i Yamamoto. Keiichiro Suzuki, Yuta Takahashi i Akihisa Sakamoto, també del Salk, ajudaren amb la preparació de constructes en plàsmids i de virus adeno-associats (AAVs). Takahashi i Hitomi Eto (de Kyorin) contribuïren amb cultius tridimensionals organotípics. Hishida contribuí en l’assaig tumorigènic i en la detecció de luciferasa. Maxim Nikolaievich Shokirev, bioinformàtic del Salk, analitzà les seqüenciacions d’ARN. En la preparació dels gràfics i la redacció del manuscrit participaren Kurita, David D. O’Keefe, Jun Wu, Alejandro Ocampo, Pradeep Reddy i Izpisua. De la coordinació i supervisió de l’estudi s’encarregaren Pierre Magistretti, Estrella Nuñez Delicado, Harri i Izpisua.

El punt de partida de la feina de Kurita et al. és una reflexió clínica sobre les grans nafres cutànies. Si són prou esteses o prou profundes, no és possible un guariment. La incidència d’aquestes nafres puja amb l’edat. Per tractar-les actualment s’utilitzen sobretot els injerts de pell, però també existeixen teràpies basades en el transplantament de cultius cel·lulars de laboratori. En resum, són tècniques que requereixen la implantació de components epitelials ja existents. Kurita et al. treballen en el desenvolupament de fonts alternatives de recobriment epidèrmic.

Una reprogramació basada en la transducció de quatre factors de transcripció

Els factors de transcripció TP63, GRHL2, TFAP2A i MYC especifiquen la diferenciació cap a llinatges de cèl·lules cutànies. La transducció dels gens corresponents a aquests quatre factors de transcripció permet una reprogramació cel·lular.

En el protocol desenvolupat per Kurita et al. aquesta reprogramació es realitza in vivo en cèl·lules mesenquimals residents en les ferides d’un model en ratolí d’úlceres cutànies. La reprogramació és prou efectiva per permetre una epitelialització de la zona descoberta de la nafra, eficient i ràpida.

Kurita et al. consideren que aquest protocol pot servir de base per a una nova estratègia terapèutica per a la regeneració de la pell en ferides, que també podrien tindre aplicacions en altres afeccions dels mecanismes cutanis d’homeostasi i de reparació.

Lligams:

In vivo reprogramming of wound-resident cells generates skin epithelial tissue. Masakazu Kurita, Toshikazu Araoka, Tomoaki Hishida, David D. O’Keefe, Yuta Takahashi, Akihisa Sakamoto, Masahiro Sakurai, Keiichiro Suzuki, Jun Wu, Mako Yamamoto, Reyna Hernandez-Benitez, Alejandro Ocampo, Pradeep Reddy, Maxim Nikolaievich Shokhirev, Pierre Magistretti, Estrella Núñez Delicado, Hitomi Eto, Kiyonori Harii & Juan Carlos Izpisua Belmonte. Nature (2018)

Aquesta entrada ha esta publicada en 3. La Vida. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada