Bon any 2018!

Bon any 2018! Enguany és un any especial en el sentit que és buit en la llista d’anys internacionals de Nacions Unides. A risc de caure en la cursileria, podríem dir que, com que el segle XXI compleix 18 anys, allò més remarcable és la majoria d’edat del segle XXI. Ho diem justificats en el fet que els 18 anys és l’edat d’entrada en la vida adulta d’acord amb la majoria de jurisdiccions. Arbitrari potser, però podríem dir que a aquesta alçada el segle ja hauria d’haver adquirit un caràcter. I ja posats, si arbitràries són les centúries no pas menys ho són els anys, car assenyalar l’inici d’un cicle o l’inici del comptatge de cicles és sempre objecte de la convenció. Així alguns gosen de dir que el segle XXI ja es mostra marcat per la globalització econòmica i l’extensió de la societat de consum, malgrat la Gran Recessió viscuda a començament de la dècada present, acompanyada, però, d’unes tensions geopolítiques preocupants. L’11 de novembre del 1918, es tancava la primera Gran Guerra del segle XX, i certament les dues guerres mundials i la guerra freda posterior marcà el segle. En el 1818, tancat el cicle napoleònic, semblava que el segle XIX quedaria caracteritzat per la síntesi de modernitat tecnològica i filosòfica i d’ordre social i polític, però el 5 de maig naixia a Trèveris Karl Heinrich Marx. En el 1718, en canvi, el segle XVIII semblava com a simple continuació de l’anterior, en el marc d’allò que historiadors posteriors anomenen la Segona Guerra dels Cent Anys. El 23 de maig del 1618, dos consellers reials (catòlics) eren defenestrats al Castell de Praga per una assemblea de representants populars (protestants), fet que al capdavall marcaria la crisi del segle XVII, entre la raó i el sectarisme. En el 1518, el Renaixement i les Descobertes havien posat les bases d’un segle XVI que justifica tota aquesta nostra visió eurocèntrica moderna. El 22 d’abril del 1418 es tancava el Concili Ecumènic de Constança, que semblava encarar el segle XV pel camí de la recuperació de la unitat i de l’ortodòxia de l’Església Occidental. Pels volts del 1318, Europa ja havia començat a experimentar l’altra cara del creixement demogràfic i de la interrelació econòmica, en forma de fams a gran escala, característiques de la crisi del segle XIV, en la qual destrucció i patiment semblaven alhora la conseqüència i la causa d’etapes anteriors d’expansió i prosperitat.

El mariscal Foch, els almirals Hope i Rosslyn, i altres signataris de l’armistici de l’11 de novembre del 1918, es deien fotografiar en el vagó on han signat aquest document, que havia de posar fi a totes les guerrres. El “vagó de l’armistici” era un vagó restaurant construït el 1913 per la Compagnie internationale des wagons-lits. Començà a circular el 4 de juny del 1914, pocs abans de l’inici de la conflagració, durant la qual serví en les línies de Saint-Brieuc, de Le Mans i de Deauville-Trouville. El setembre del 1918 havia estat transformat en vagó-saló i el mes següent s’incorporar el tren del Grand Quartier général del mariscal Foch, comandant aliat del front de l’Oest. Arribà al bosc de Compiègne el 7 de novembre, i continuà afectat militarment fins el setembre del 1919. Convertit ja en un símbol, fou exposat als Invalides entre el 1921 i el 1927, moment en el qual retornà a Compiègne, ja convertit en el “vagó de Compiègne”, símbol de la pau. En el mateix lloc d’exposició, Hitler hi faria signar l’armistici del 22 de juny del 1940. El vagó fou després traslladat a Berlín, i exposat a la porta de Brandenburg i al Lustgarten. Fou evacuat de Berlín el 1944, i amagat a Turíngia, on l’abril del 1945 el van cremar no fos cas que servís per a un tercer armistici. Un vagó-restaurant de la mateixa sèrie prendria el seu lloc a Compiègne l’11 de novembre del 1950

L’any 2018 gregorià i els altres

L’any 2018 AD és un any comú (de 365 dies), amb lletra dominical G (car comença en dilluns). Arrencarà en la data juliana de 2458119,5 i en el segon Unix de 1514764800. En el compte llarg maia l’any 2018 arrenca el 13.0.5.1.17. En termes de l’ISO 8601 la primera setmana del 2018 arrenca el mateix 1 de gener, i la darrera setmana, la que farà 52, conclourà el diumenge 30 de desembre del 2017. La Lluna començarà l’any gairebé plena, amb 13-14 dies d’edat. El Diumenge de Pasqua tindrà lloc l’1 d’abril. Per discrepàncies en el comptatge de l’edat lunar, la Pasqua hebrea s’escaurà el 31 de març, i la juliana el 8 d’abril.

L’any 2018 és l’any 2056 de l’era, l’any 2771 de la fundació de Roma i l’any 3184 de la Nostra Senyora de la Discòrdia. L’Any Nou Lunar s’escaurà el 16 de febrer, quan entrarem en l’era de la terra i en el signe del gos (戊戌年). L’equinocci vernal del 2018 marcarà l’inici de l’any 175 de l’era bahá’í. L’equinocci autumnal del 2018 marcarà l’inici de l’any 7527 del món segons el còmput bizantí (5779 segons el còmput hebreu), l’any 2011 de l’encarnació segons el còmput etíop, l’any 1735 dels màrtirs segons el còmput alexandrí i l’any 227 de la república francesa. La lluna nova de setembre anunciarà els inicis de l’any 5779 del món segons el còmput hebreu i de l’any 1440 de l’hèjira. En general, l’any 2018 es correspon a l’any 6768 de la fundació d’Assur, el 4351 de l’era coreana, el 2968 de l’era amazic, el 2562 de l’era budista, el 1952 de l’era javanesa, el 1940 de l’era balinesa, el 1467 de l’era armeniana (ԹՎ ՌՆԿԷ), el 1425 de l’era bengalí, el 1380 de l’era birmana, el 1019 de l’era igbo, el 550 de l’era sikh, el 107 de l’era iutxe i el 107 de l’era republicana xinesa. També serà l’any 30 de l’era Heisei (平成30年), una era que ja s’ha anunciat que conclourà el 2019 amb l’abdicació imperial.

L’any 2018 astronòmic

El periheli d’enguany, màxim acostament de la Terra al Sol, tindrà lloc 3 de gener a les 05:35UTC (0,9833094 UA). L’afeli s’escaurà el 6 de juliol a les 16:47UTC (1,0166961 UA).

Els equinoccis seran el 20 de març a les 16:15UTC i el 23 de setembre a les 01:54UTC. Els solsticis es produiran el 21 de juny a les 10:07UTC i el 21 de desembre a les 22:22UTC.

El 2018 serà un any de tres eclipsis solars, cap d’ells visible des de Barcelona:
– el 15 de febrer del 2018, amb màxim a les 20:51:29UTC. Serà un eclipsi parcial, visible al sud de Sud-Amèrica i a l’Antàrtida. És l’eclipsi 17 dels 71 inclosos en el saros 150.
– el 13 de juliol del 2018, amb màxim a les 03:01:05UTC. Serà un eclipsi parcial, visible al sud d’Austràlia. És l’eclipsi 69 dels 71 inclosos en el saros 117.
– l’11 d’agost del 2018, amb màxim a les 09:46:24UTC. Serà un eclipse parcial, visible al nord d’Euràsia i a la regió àrtica. És l’eclipsi 6 dels 71 inclosos en el saros 155.

Tindrem lluna nova el 17 de gener, el 15 de febrer, el 17 de març, el 16 d’abril, el 15 de maig, el 13 de juny, el 13 de juliol, l’11 d’agost, el 9 de setembre, el 9 d’octubre, el 7 de novembre i el 7 de desembre.

Tindrem dos eclipsis lunars:
– el 31 de gener tindrà lloc un eclipsi lunar total (saros 124). Centrat en el Pacífic, no serà pas visible des de Barcelona.
– la nit del 27 al 28 de juliol tindrem un eclipsi lunar total (saros 129). A Barcelona, la Lluna eixirà a les 21:08 (hora oficial CEST, divendres 27), ja eclipsada parcialment, i entrarà en eclipsi total a les 21:30. L’eclipsi total, amb la lluna tenyida de roig, durarà fins a les 23:13, i la Lluna abandonarà l’ombra a les 00:19 i la penombra a les 01:28. Serà segurament l’esdeveniment astronòmic que més interès despertarà a la nostra ciutat el 2018.

Entre les principals conjuncions de l’any 2018 podem citar:
– el 7 de gener, a les 03:40UTC, Mart i Júpiter es trobaran a 0,2º.
– 13 de gener, a les 08UTC, Mercuri arribarà 0,7º de Saturn.
– el 5 de març, a les 18:28UTC, Venus i Mercuri es trobaran a 1,4º.
– el 2 d’abril, a les 11:53UTC, Mart i Saturn es trobaran a 1,3º.
– el 20 de juny, a les 02:21UTC, Venus passarà a 0,4ºN del Cúmul del Pessebre.
– el 14 de novembre, a les 23:14UTC, Venus passarà a 0,2ºS d’Spica.
– el 16 de novembre, a les 04:16UTC, la Lluna ocultarà Mart. Aquesta ocultació serà visible al sud de Sud-Amèrica i a l’Antàrtida Occidental.
– el 9 de desembre, a les 05:30UTC, la Lluna ocultarà Saturn. Aquesta ocultació serà visible a la Sibèria Oriental.
– el 21 de desembre, a les 20UTC, Mercuri arribarà a 0,8º de Júpiter.

Les màximes elongacions de Mercuri seran l’1 de gener (matutina, 23º), el 15 de març (vespertina, 18º), el 29 de maig (matutina, 27º), el 12 de juliol (vespertina, 26º), el 26 d’agost (matutina, 18º), el 6 de novembre (vespertina, 23º) i l’11 de desembre (matutina, 21º).

Venus comença l’any amb una conjunció superior el 9 de gener. Passa, doncs, a ésser estel vespertí, categoria en la qual assolirà la màxima elongació el 17 d’agost (46º). El 2 d’octubre farà la conjunció inferior, que el tornarà al cel matutí.

L’oposició de Mart tindrà lloc el 27 de juliol, que el durà a 0,386 UA de la Terra (la màxima aproximació des del 2003). Entre l’abril i el maig, doncs, hi haurà la finestra biennal de llançament, que aprofitarà la missió InSight.

Les oposicions de Júpiter i Saturn tindran lloc, respectivament, el 9 de maig i el 27 de juny. La de Neptú serà el 7 de setembre i la d’Urà el 24 d’octubre

De les pluges d’estels indicarem les quadràntides (3 de gener, 20UTC), les lírides (22 d’abril, 18UTC), les eta-aquàrides (5 de maig, 07UTC), les delta-aquàrides (28 de juliol, 09UTC), les perseides (13 d’agost, 01UTC), les oriònides (21 d’octubre, 17UTC), les S-tàurides (5 de novembre, a les 18UTC), les N-tàurides (12 de novembre, a les 17UTC), les lleònides (17 de novembre, a les 23UTC), les gemínides (14 de desembre, a les 12UTC) i les úrsides (22 de desembre, a les 21h).

Pel que fa a la cosmonàutica, esmentarem:
– el març la NASA té previst el llançament del TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite). Aquesta telescopi orbital monitoritzarà 200.000 estels a la recerca de trànsits planetaris.
– el 5 de maig, la NASA aprofitarà la finestra de llançament esmentada cap a Mart per a la missió InSight (Interior Exploration Using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport). La missió implantarà una estació geològica i meteorològica.
– el mes d’agost, la NASA té previst el llançament de la Parker Solar Probe. Aquesta missió cercarà una òrbita excèntrica, que li permeti acostar-se al Sol a 0,04 UA.
– el mes d’octubre l’ESA i la JAXA tenen previst el llançament de BepiColombo. Aquesta doble missió arribarà a Mercuri a final del 2025, moment en el que quedaran en òrbita el MPO i el MMO.
– al final del 2018 SpaceX té prevista una missió tripulada a la Lluna. Si la fa, serà la primera missió tripulada que va més enllà de la baixa òrbita terrestre en els darrers 45 anys. Per la seva banda, la JAXA té programada una altra missió lunar, la SELENE-2, aquesta sense tripulació, però que inclourà un satèl·lit, una estació de superfície i un ròver.

El nostre 2018 i els altres

Els fets escaiguts a Catalunya el darrer trimestre del 2017 no podran valorar-se plenament fins ben entrat en el 2018, quan la pràctica quotidiana de la majoria social decideixi realment, més enllà dels resultats electorals del 21 de desembre, el curs que cal prendre. Sens dubte, aquesta decisió, més que de consensos, partirà de la correlació de forces contraposades.

Esportivament, el nostre 2018 girarà al voltant del 21a Copa del Món de la FIFA, que es jugarà a Rússia. Hi competiran 32 equips, 14 de la UEFA, 5 de la CONMEBOL, 5 de la CAF, 5 de l’AFC i 3 de la CONCACAF. El primer partit enfrontarà al Luzhniki Stadium, Rússia i Aràbia Saudita, el 14 de juny, com si volgués ésser una imatge de les confrontacions geopolítiques dels nostres dies. La final serà el 15 de juliol.

Pel que fa al moviment olímpic, entre el 9 i el 25 de febrer tindrà lloc a Pyeongchag l’Olimpiada d’Hivern

Si fem una ullada al calendari electoral tenim:
– gener: eleccions presidencials a la República Txeca, a Xipre i Finlàndia.
– febrer: eleccions presidencials a Costa Rica i a Armènia. Eleccions legislatives a Barbados, Djibouti i Mònaco.
– març: eleccions generals a Sierra Leone. Eleccions presidencials a Rússia. Eleccions legislatives a Líbia. Eleccions al Senat de Pakistan. Eleccions municipals als Països Baixos. Referèndum a Guatemala sobre si confiar la qüestió de Belize al Tribunal Internacional de Justícia.
– abril: eleccions presidencials a Montenegro. Eleccions generals a Paraguai. Eleccions legislatives a Bhutan, a Fiji i a Gabon.
– maig: eleccions presidencials a Colòmbia i a Egipte. Eleccions legislatives al Líban, a Hongria i a Itàlia.
– juliol: eleccions generals a Mèxic. Eleccions legislatives a Afganistan i a Cambodja.
– setembre: eleccions legislatives a Suècia, a Camerun i a Pakistan.
– octubre: eleccions presidencials al Brasil, a l’Azerbaijan, a Camerun, a Geòrgia i a Veneçuela. Eleccions generals a Bòsnia-i-Hercegovina, a Luxemburg i a Malàisia.
– novembre: les mid-term elections dels Estats Units tindran lloc el 6 de novembre, i se les considera un plebiscit sobre els dos primers anys de la presidència de Trump. També hi haurà eleccions legislatives a Moldova i a Tailàndia, i presidencials a les Maldives. I referèndum d’independència Nova Caledònia.
– desembre: eleccions generals a Congo-Kinshasha. Eleccions legislatives a Togo.

Per miserable que sembli el nostre 2018, crec que és millor que no pas el 2018 de Rollerball (1975). La concentració monopolística de riquesa és més estètica entre nosaltres, més dissimulada. En conseqüència també ho és l’entreteniment. Els espectadors de rollerball gaudeixen d’aquest esport de contacte violent, i idolatren a les grans estrelles, tota vegada que també senten una Schadenfreude quan les veuen caure. El rollerball, entre nosaltres, pren formes més sofisticades de pànic moral, d’hipocresia cínica i d’escepticisme davant de l’esforç propi i aliè.

El pòster de “Rollerball” deia que “en un futur no tan distant, no hi haurà guerres, però hi haurà rollerball”.

D’altra banda, la nostra exploració oceanogràfica va amb bolquers en comparació amb la primera temporada de SeaQuest DSV (1993), que era ambientada justament en el 2018. També hem de dir que no som tan desesperats de recursos naturals… De moment.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada