La supernova superlluminosa ASASSN-15lh

Fa uns dies Subo Dong et al. presentaven l’esborrany definitiu del seu article sobre una supernova altament superlluminosa, que havien començat a elaborar el 10 de juliol del 2015. L’objecte fou detectat en el marc del All Sky Automated Survey for SuperNovae (ASAS-SN) i, catalogat com a ASASSN-15lh. En el registre general de supernoves li correspon l’entrada SN 2015L.

L’objecte es troba a una ascensió recta de 22h02m15,45s i a una declinació sud de 61º39’34,64” (constel·lació de l’Indi). L’objecte es trobaria en una galàxia lluminosa situada a 3,8 milions d’anys. Així, la magnitud absoluta màxima que va assolir l’objecte seria de -23,5. Traduït en termes de lluminositat bolomètrica (2,2·1038 J·s-1) seria el doble de lluent que la supernova superlluminosa més brillant fins ara registrada. En els primers quatre mesos des de la detecció, la radiació global era de 1,1·1045 J.

Una supernova lluminosa o hipernova és una explosió estel·lar darrera de la qual poden haver diverses causes. Dong et al. les repassen d’acord amb les observacions acumulades sobre aquest objecte. No pensen que hi jugui un paper la interacció amb material circumstel·lar, i encara és d’hora per descartar el rol del níquel-56. Pel que fa al model de magnestel, l’ASASSN-15lh no acaba d’encaixar. A banda de fer el seguiment de com decau la lluminositat d’aquest objecte en els propers mesos, els autors consideren que caldria fer ús de telescopis espacials per tal de rastrejar la presència de supernoves superlluminoses en galàxies molt més allunyades, corresponents a edats més primerenques de l’univers. Com més ample sigui el catàleg d’aquestes hipernoves, més fàcil serà escatir-ne les causes i classificar-les més detalladament.

Aquesta entrada ha esta publicada en 1. L'Univers. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada