La divisió del treball per sexe i edat entre els neandertals

Paleoantropologia: Almudena Estalrich i Antonio Rosas publicaran properament al Journal of Human Evolution un article en el que utilitza dades de desgast dentari en restes de 19 individus classificats com a neandertals. Les restes procedeixen dels jaciments de l’Hortus, Spy i El Sidrón per relacionar indicis d’activitat amb l’edat i el sexe.

Algunes marques de desgast de dents frontals s’associen a l’ús de la boca com a “tercera mà” en diverses tasques laborals. Estalrich i Rosas es fixen en “estriacions culturals” i en “microfractures”. Les estriacions culturals són les que es detecten en la superfície labial, i que s’han estudiat tant en restes paleontològiques com en societats caçadores-recol·lectores modernes. Les microfractures estudiades, que afecten l’esmalt o la dentina, són les que es produeixen en vida.

Les estriacions culturals són presents en tots els individus estudiats. Les presents en individus adults de sexe femení, però, són més llargues que en els adults de sexe masculí

Les microfractures són també presents en diferents grups de sexe i edat. En els individus de sexe masculí solen detectar-se en la dentició maxil·lar (superior), mentre que en els individus de sexe femení apareixen més aviat en la dentició mandibular (inferior).

Estalrich i Rosas conclouen que aquestes diferències són un registre de l’existència d’una divisió/diferenciació per edat i sexe entre els neandertals en tasques no associades a l’aportació d’aliments. Aquest és un argument contra la idea que la substitució dels neandertals pels cromanyons fou propiciada per l’existència d’especialització de treball per sexe i edat entre els cromanyons.

Aquesta entrada ha esta publicada en 5. La Intel·ligència. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada