Virus fecals en el glaç subàrtic de 700 anys d’antiguitat

Un grup d’investigadors coordinat per Eric Delwart, del Blood Systems Research Institute, de San Francisco, publica a la revista PNAS una recerca sobre el viroma de mostres de femta de caribú de 700 d’antiguitat preservades en la coberta permanent de glaç subàrtic. Després de caracteritzar dos dels genomes vírics presents, han reconstituït un dels dos, aconseguint un virus infectiu. Condicions constants de congelació permeten la preservació durant segles del material genètic de virus encapsidats. Pels autors, l’estudi de paleoviromes pot contribuir a donar profunditat als estudis sobre evolució dels virus.

El nom de caribú s’aplica als ramats de “Rangifer tarandus” que viuen al continent nord-americà, des d’Alaska fins a Terranova

La recerca metagenòmica

Terry Fei Fan Ng, Li-Fang Chen, Yanchen Zhou, Beth Shapiro, Robert L. Gilberton i Eric Delwart, dissenyaren aquesta recerca. Ng, Zhou i Delwart formen part del Departament de Medicina de Laboratori de la Universitat de Califòrnia de San Francisco; mentre Chen i Gilberts són del Departament de Patologia Vegetal de la UC de Davis, i Shapiro del Departament d’Ecologia i Biologia Evolutiva de la UC de Santa Cruz. En la recerca participaren, a més, Mathias Stiller i Peter D. Heintzman, de Santa Cruz, Arvind Varsani, Nikola O. Kondov, Walt Wong, Xutao Deng, Thomas D. Andrews, Brian J. Moorman, Thomas Meulendyk i Glen McKay.

Les mostres emprades eren femtes atribuïdes al caribú (Rangifer tarandus) extretes d’un tros de glaç permanent dels Territoris Nord-Occidentals del Canadà. D’acord amb els mètodes de datació emprats, la femta tindria una antiguitat de 700 anys. Des de llavors, és a dir des de la finalització de l’anomenat “òptim climàtic medieval”, la femta hauria estat en unes condicions continuades de congelació.

Sobre aquestes mostres, els investigadors realitzaren una anàlisi metagenòmica, que cobria els àcids nucleics filtrables i resistents a nucleasa.

Dos virus recuperats i caracteritzats: aCFV i aNCV

D’aquesta anàlisi resultà la caracterització de dos virus:
– aCFV (virus antic associat a femta de caribú). El seu genoma consisteix en una molècula d’ADN circular de 2231 parells de nucleòtids. No se l’ha pogut classificar, per bé que anàlisis filogenètiques el vinculen a virus de plantes com els geminivirus.
– aNCV (cripavirus antic dels Territoris Nord-occidentals). Se n’ha recuperat parcialment el genoma, pel que fa als gens NS, CP i, en part, cds. Es tractaria d’un cripavirus, grup de virus d’ARN monocatenari de sentit positiu, els membres coneguts dels quals són virus d’insectes.

Els autors suposen que tots dos virus procedien de material vegetal ingerit i després defecat pel caribú (en el cas de l’aCFV) o d’insectes voladors atrets per la femta (en cas de l’aNCV). Tots dos virus són virus encapsidats, d’alta persistència ambiental, que, gràcies a les condicions de baixa temperatura, han garantit la preservació en bon estat del material genètic.

La reconstitució de l’aCFV

Bo i preservat el genoma víric, la capacitat infectiva és perduda. No obstant, els investigadors han utilitzat el material genètic clonat de l’aCFV per reconstituir-lo artificialment. Per fer-ho seleccionaren un sistema emprat per als geminivirus. Introduint en aquest sistema un clon multimèric d’aCFV, aconseguiren virus que infectaren en Nicotiana benthamiana, una solanàcia originària d’austràlia que ha estat utilitzada de forma creixent en els darrers anys com a organisme model en fisiologia vegetal i, particularment, en virologia.

Nicotiana benthamiana, coneguda com a tjuntiwari i munju, fou consumida com a estimulant abans de la introducció del tabac (d’una planta americana del mateix gènere) a Austràlia

L’aCFV reconstituït era capaç d’infectar la planta, ja que en les noves fulles els investigadors podien recuperar nou ADN viral.

Aquesta entrada ha esta publicada en 3. La Vida. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada