El sistema planetari de Kepler-37

L’estel 37 del catàleg d’estels del telescopi espacial Kepler és un “nan groc” com el nostre Sol. Es troba situat a una distància de 210 anys-llum. En un comunicat de la NASA ens presenten algunes característiques bàsiques del sistema planetari que acompanya aquest estel

D’acord amb les dades de la missió Kepler, aquest sistema planetari constaria, si més no, de tres planetes:
– Kepler-37b: és un planeta una mica més gros que la nostra Lluna, però més petit que el nostre Mercuri, amb un diàmetre estimat de 3865 km. Dels centenars de planetes extrasolars detectats fins ara, és probablement el menys massiu. Orbita al voltant de l’estel en un període de 13 dies (1,1·106 s), a una distància mitjana de 15 milions de km (0,1 unitats astronòmiques).
– Kepler-37c: és un planeta que, en termes de mida, queda a mig camí entre els nostres Mart i Terra. El diàmetre estimat és d’uns 10.000 km. Orbita al voltant de l’estel en un període de 21 dies (1,8·106 s) a una distància mitjana de 21 milions de km.
– Kepler-37d: és un planeta força més gros que la Terra (amb un diàmetre estimat de més de 25.000 km), amb un període orbital de 40 dies (3,5·106 s) a una distància mitjana de 32 milions de km.

En comparació, Mercuri orbita al voltant del Sol amb un període de 80 dies. Els tres planetes citats, doncs, són autèntics planetes vulcanians, sotmesos a una intensa radiació estel·lar. Per exemple, la temperatura mitjana de la superfície de Kepler-37b seria de 700 K (430ºC). Cap dels tres planetes es troba en la zona “habitable”, amb disponibilitat d’aigua líquida. Probablement, segueixen un període rotacional igual al període orbital, de manera que sempre ofereixen la mateixa cara planetària a l’estel. Així doncs, en aquests tres planetes hi ha un hemisferi permanentment diürn (torridíssim) i un hemisferi permanentment nocturn (fredíssim). En el cas de Kepler-37d, probablement aquesta polarització és temperada gràcies als moviments atmosfèrics, però en el cas de Kepler-37b o Kepler-37c no deu haver-hi cap atmosfera notable.

Aquesta entrada ha esta publicada en 1. L'Univers. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada