Un asteroid de 130 mil tones s’aproparà a un mínim de 34 mil quilòmetres de la Terra el proper 15 de febrer

Mai no s’havia calculat una aproximació tan elevada a la Terra per a un planeta d’aquesta mida (45 metres de calibre i 1,3·108 kg de massa). Cal no passar ànsia: malgrat que l’asteroide 2012 DA14 veurà alterada la seva òrbita no hi ha risc d’impacte.

Trajectòria de la Terra, de la Lluna i de 2012 DA14 durant el proper divendres 15 de febrer. 2012 DA14 no tan sols entrarà en l’espai sublunar, sinó que creuarà també l’òrbita dels satèl·lits artificials geoestacionaris

2012 DA14 és la denominació provisional d’aquest petit planeta, descobert a l’Observatori de La Sagra el 23 de febrer del 2012. Aquelles primeres observacions serviren per calcular-ne l’òrbita. Es determinà que l’asteroide, d’òrbita heliocèntrica creuada a l’orbita terrestre, havia fet una aproximació a la Terra de 2.600.000 km el 16 de febrer anterior.

Posteriorment al febrer del 2012, l’asteroide ja no va poder ésser observat. Objectes de mides tan modestes no poden ésser seguits quan són lluny de la Terra. De fet, no se’l va poder observar de nou fins el 9 de gener del 2013. Les noves observacions permeteren un càlcul més precís de l’òrbita de l’objecte. És d’acord amb aquests càlculs que s’espera que la nova aproximació a la Terra tingui lloc el 15 de febrer, a les 19h25 GMT (20h25 hora oficial catalana), i que aquesta aproximació sigui de 34.100 km (5 radis terrestres = 0,000228 unitats astronòmiques; la qual cosa vol dir que la distància mínima a la superfície terrestre serà de 27.700 km). Malgrat aquesta aproximació, la magnitud aparent de l’objecte no serà superior a +7,4, de forma que no serà visible a ull nu. Per això mateix, astrònoms aficionats de tots els continents es congrien per obtindre’n imatges. Les millors imatges seran teòricament captades des d’Indonèsia (02h25, hora local) amb l’objecte prop del zènit, i amb la Lluna ja posada fa estona. En aquells moments, la velocitat del microplaneta serà de 7800 m·s-1, i el moviment aparent en l’esfera celeste serà de direcció nord-sud a una taxa d’1º per minut.

El passi tan a prop de la Terra provocarà una alteració en l’òrbita del petit planeta. Actualment, l’òrbita heliocèntrica de 2012 DA14 és d’un període de 368 dies (lleugerament superior a la terrestre), i ara passarà a ser de 317 dies. La nova òrbita reduirà les probabilitats d’impacte amb la Terra. Així, en l’òrbita de 368 dies, el risc d’impacte amb la Terra era d’un 0,033% per al període des de l’any 2026 a l’any 2069. En la nova òrbita de 317 dies, el risc serà inferior, i no assolirà un nivell destacable en tot el segle XXI. Per al 16 de febrer del 2110, no obstant, l’òrbita de 317 dies marcaria un risc d’impacte d’1 entre 7.692.308.000.

Es calcula que hi ha vora 1 milió d’asteroides de l’ordre de desenes de metres de diàmetre que tenen òrbites que creuen l’òrbita terrestre. Un asteroide de les mides del 2012 DA14, si impactés amb la superfície terrestre, alliberaria una energia equivalent a de 1016 J (2,5 megatones de TNT). Els efectes dependrien, és clar, de la localització de l’impacte. L’impacte de Tunguska, del 30 de juny del 1908, alliberà una energia similar, sense produir cap víctima personal. Es calcula que, de mitjana, la Terra impacta amb un asteroide de >50 km de diàmetre cada 1200 anys.

Aquesta entrada ha esta publicada en 1. L'Univers. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada