La Mars Curiosity troba restes de la llera d’un antic riu

La missió Mars Science Laboratory fou llençada des de Cap Canaveral el passat 26 de novembre del 2011. El 6 d’agost del 2012, aterrava en Aeolis Palus, una plana marciana delimitada al nord pel mur del Cràcter Gale i al sud per l’Aeolis Mons (o Mount Sharp). En un comunicat, la NASA anunciava la identificació de material al•luvial per part de fotografies del ròver de la MSL, Curiosity. Ja és sabut que en èpoques geològiques passades, l’aigua va fluir per la superfície marciana, però restes com aquestes ajuden a situar el fenomen en el temps i en l’espai.

Mapa topogràfic del Cràter Gale, situat a una latitud de 5,4ºS i una longitud de 137,8ºE (la longitud a Mart, convencionalment, es determina a partir del meridià del cràter Airy, definit com a meridià de referència per Merton Davies en 1969). A Mart es defineix com a alçada de referència aquella en la qual la pressió atmosfèrica és de 610,5 Pa (pressió corresponent al triple punt de l’aigua). El Cràter Gale es formà arran d’un impacte a començament de l’era Hesperiana (fa 3,8-3,5 milers de milions d’anys). En l’oval es marca la zona prevista d’exploració del ròver de la

En la divisió de la superfície marciana en 30 quadrangles, el territori delimitat pels paral•lels -30ºS i 0º, i els meridians 180º i 225º, rep el nom de MC-23 o Quadrangle Aelois. Aquest quadrangle ja fou explorat pel ròver Spirit, que des del cràter Gusev envià informació a la Terra entre el gener del 2004 i el març del 2010.

Detall de la zona on es troba la Mars Curiosity. Hom suposa que per la Vall de la Pau (Peace Vallis) hauria circulat un riu, que hauria arrossegat materials de l’anell del cràter cap a l’interior, en forma de ventall al•luvial.

En el seu viatge cap a Glenelg, la Mars Curiosity ha trobat tres formacions geològiques que han estat denominades Goulburn, Link y Hottah.

Detall del roc denominat Hottah. Aquest nom s’ha triat per analogia amb el Llac Hottah, situat al nord-oest del Canadà.

El conglomerat de la roca Link recorda un fons fluvial, amb còdols.

L’anàlisi de les imatges de la roques Hottah i Link permet deduir les condicions del corrent fluvial sota les quals es formaren. Així, per la mida dels còdols, hom calcula una velocitat de 1 m•s-1, i una fondària de vora un metre. La forma arrodonida dels còdols també indica un transport relativament llarg. Les imatges de satèl•lit reforcen aquesta impressió, en definir tot un ventall al•luvial vinculat a la Vall de la Pau, una de les valls de l’anell nord del cràter Gale. Tal com declarava John Grotzinger, de l’equip científic de l’MSL, es tractaria del primer ambient potencialment habitable en el passat que es troben.

Aquesta entrada ha esta publicada en 1. L'Univers. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada