James Cameron condueix el Deepsea Challenger fins al fons de la Fossa de les Marianes

Fins ara, l’únic viatge tripulat realitzat mai fins al Challenger Deep, el punt més profund del fons oceànic, a la Fossa de les Marianes, es va fer més de cinquanta anys amb el Batiscaf Trieste. Fa unes hores, James Cameron ha repetit la gesta, però en solitari (el Trieste tingué dos tripulants).

El Deepsea Challenger

El batiscaf Deepsea Challenger ha estat construït per Acheron Projects Pty Ltd, a Sidney. National Geographic, amb l’exclusiva del reportatge, i Rolex, amb objectius publicitaris, han donat suport a aquesta iniciativa. La part científica ha anat a càrrec de diversos equips de l’Scripps Institution of Oceanography, el Jet Propulsion Laboratory i la Universitat de Hawaii.

L’habitacle del Deepsea Challenger, de forma esfèrica, fa 1,1 metres de diàmetre. Està protegit per una paret d’acer de 6,4 cm de gruix. El disseny fou comprovat a pressions de 114 MPa en una cambra de la Pennsylvania State University.

El tonatge del batiscaf és de 11.800 kg. Conté un llast de 500 kg per fer la immersió, que ha d’ésser alliberat en el fons prèviament a l’ascens. En comparació amb el Batiscaf Trieste, el Deepsea Challenge és un vehicle notablement lleuger (el Trieste feia una massa 10 vegades més gran). També el guanya en la velocitat i en l’equipament científic. En aquest darrer cas, sens dubte, la miniaturització lligada al desenvolupament de l’electrònica es deixa notar.

Les immersions de prova

A final de gener es va fer una primera immersió en un moll de Sydney, en aigües superficials, sota el pilotatge de James Cameron. El 21 de febrer es va avortar l’intent de baixar a un 1 km de fondària, ja que es van detectar problemes amb els sistemes de suport vital. Però el 23 de febrer ja es va poder fer una immersió fins a 910 m. El 28 de febrer, es va fer una immersió de 7 hores, tocant fons a 3.700 m sota el nivell del mar. El 4 de març, s’arribava a 7.260 m, en tocar fons en el Solc de New Britain. Encara després, es faria un nou descens a 8.166 metres.

El 18 de març començà el viatge cap a les Marianes, amb una estada a l’illa de Guam.

El 26 de març, fa unes hores, el Deepsea Challenge pilotat per James Cameron ha tocat fons en una de les zones més fondes de l’oceà. O, dit d’una altra manera, en la zona de la superfície rocallosa de la Terra més propera al centre planetari.

James Cameron

James Cameron (*16 d’agost del 1954) és conegut fonamentalment per la tasca com a realitzador de cinema. Particularment, va fer una fortuna amb films de tan èxit recaptatori com Titanic (1997) o Avatar (2009).

Cameron s’ha sentit corprès pel fet que trobar uns fons ultraabissals, com ho feren Picard i Walsh en el 1960, tan plens de vida. Corren els rumors que Avatar 2 tindrà lloc en el mateix planeta imaginari d’Alfa Centauri, però en el fons de l’oceà.

Lligams:

Pàgina especial al National Geographic

Aquesta entrada ha esta publicada en 2. La Terra. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada