Un reservori no-humà per a Helicobacter pylori

Microbiologia: El coneixement de l’etiologia de l’úlcera gàstrica va fer un pas de gegant fa un parell de dècades quan hom trobà que un bacteri, Helicobacter pylori era el causant de les lesions que propiciaven moltes úlceres i alguns tipus de gastritis. Aquest coneixement va fer millorar les eines de diagnòstic (la prova de l’ureasa per constatar la infecció amb Helicobacter) i de teràpia (l’ús d’antibiòtics per eliminar el bacteri i sanar estats ulcerosos abans gairebé intractables). Helicobacter pylori ha estat considerat un bacteri que parasita exclusivament l’espècie humana, tenint com a hàbitat principal l’epiteli gàstric. Val a dir, que es calcula que la meitat de la població humana és portadora d’Helicobacter, i que la taxa anual de (re)infecció és del 25%. En més d’un 80% aquesta infecció és assimptomàtica. Encara no es coneix la ruta de transmissió humà-humà. Això fa que sigui particularment interessant un estudi dirigit per Ramon Tormo (pediatra de la Unitat de Gastroenterologia de l’Hospital Quiron, de Barcelona) adreçat a trobar les causes de les reinfeccions de pacients ulcerosos. Aquest estudi, presentat a Sorrento, en el marc de la XLIV Reunió Anual de la Societat Europea de Gastroenterologia, Hepatologia i Nutrició Pediàtrica, postula la possibilitat que els gossos domèstics siguin un reservori del bacteri.

L’equip de Tormo va estudiar una sèrie de 17 infants portadors del bacteri, en tots els quals havia fracassat el tractament amb antibiòtics. El punt de partida de la recerca havia estat el comentari del familiar d’un pacient que assenyalava que també el gos de la família patia problemes gastrointestinals. Efectivament, el gos també n’era portador. Dels 17 infants, 16 tenien gos a casa.

Notícia a JANO.es.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada