El desenvolupament de la tecnologia de detecció i anàlisi de les cèl·lules tumorals de sang perifèrica

Oncologia cel·lular: Dilluns s’anunciava un acord entre la companyia Veridex, branca de “Johnson & Johnson” dedicada al desenvolupament d’eines de diagnòstic in vitro i l’Hospital General de Massachusetts (MGH). L’objectiu és el desenvolupament d’una “nova generació” de sistemes de captura, comptatge i caracterització de cèl·lules tumorals presents en el corrent sanguini. En el corrent sanguini, al capdavall, no trobem únicament les cèl·lules sanguínies típiques (glòbuls vermells, glòbuls blancs, plaquetes), sinó que també, arrossegades i sovint ja metabòlicament inactives, trobem cèl·lules procedents de tots els teixits del cos. Això inclou també cèl·lules procedents de tumors de diferents estadis i localitzacions. No cal dir que aquests tipus cel·lulars no-sanguinis es troben en molt petites quantitats en la sang perifèrica, amb temps de residència força breus. Però el desenvolupament de les tècniques de citometria de flux i la sofisticació creixent de les tècniques genòmiques i proteòmiques aplicades a nanoescala permeten comptar amb la possibilitat de desenvolupar autèntiques “biòpsies líquides”. Aquestes “biòpsies líquides” permetrien una major facilitat i rapidesa en la detecció precoç i en el seguiment de casos de càncer.

La col·laboració

Les tecnologies de cèl·lula tumoral circulant (CTC) no són pas una novetat. De mica en mica, es fan pas des de l’àmbit de la recerca cap a l’àmbit del diagnòstic. L’MGH és un dels centres capdavanters en l’aplicació de CTC en la recerca clínica, i també en la introducció de millores en les CTC. També les CTC són un dels projectes estel·lars de la Ortho Biotech Oncology Research & Development (ORD), una de les unitats de la branca de R+D de Johnson & Johnson.

Ara com ara i, precisament sota l’impuls de Veridex, la Food and Drug Administration (FDA) ha aprovat l’ús d’una aplicació de CTC per al diagnòstic in vitro aplicat al pronòstic de certs casos de càncer metastàtic (Cell SearchTM Circulating Tumor Cell Kit, 2005).

La “captura” de cèl·lules tumorals de sang perifèrica és necessària pel fet que la concentració de cèl·lules no arriba a gaire més d’una cèl·lula per mil·lilitre de sang. Així doncs, el primer pas és “l’enriquiment” aconseguit amb l’exposició d’una mostra de sang amb nanopartícules carregades de proteïnes que, com l’EpCAM, poden atreure diferencialment cèl·lules tumorals. La citometria de flux permet llavors avaluar “cèl·lula a cèl·lula” la mostra “enriquida”, prèvia exposició a un conjunt d’anticossos monoclonals marcats amb fluorescència. La valoració fluorimètrica condueix simultàniament a la separació (cell sorting) de la població cel·lular d’acord amb els paràmetres preestablerts. Però si els anticossos permetien la identificació de proteïnes de la superfície cel·lular, les tecnologies genòmiques permeten també estudiar l’expressió gènica i la informació genètica d’aquestes cel·lules.

L’ampliació dels usos del CTC en l’oncologia diagnòstica és indestriable de la informació acumulada en les darreres dècades sobre la genètica tumoral. Potencialment, aquesta recerca condueix a un enfocament més personalitzat de les teràpies a emprar, d’acord amb l’evolució biològica del tumor. Ara bé, per tal que aquesta informació sigui realment aprofitable és necessari disposar de tècniques no-invasives i automatitzades de diagnòstic.

L’objectiu final de les tecnologies de CTC seria poder identificar cel·lules tumorals fins a tot a les concentracions més ínfimes i, a més, poder aïllar-les i estudiar-hi diversos aspectes rellevants sobre les proteïnes, ARN i ADN. Hom podria resseguir l’evolució genètica d’un tumor, de veure canvis en l’expressió gènica i en els marcadors de superfície cel·lular, i tot això sense necessitat de fer intervencions invasives. Però per això resulta fonamental el desenvolupament de noves estratègies en la fase d’enriquiment de la mostra. I, alhora, permetre que les tècniques proteòmiques i genòmiques puguin treballar amb mostres molt reduïdes de cèl·lules tumorals aïllades.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada