El retorn del falcó peregrí

La missió MUSES-C (Mu Space Engineering Spacecraft C) té com a nom popular Hayabusa (はやぶさ), que vol dir “falcó peregrí”. El passat 13 de juny del 2010, la càpsula de retorn queia a la Terra després d’un viatge de més de 7 anys.

Aquesta missió de l’Agència Japonesa de l’Espai (JAXA) havia començat a dissenyar-se fa més de 10 anys. La idea era idear una nau capaç d’aproximar-se a un asteroide, de contactar-hi, de prendre-hi mostres, de separar-s’hi i de tornar a la Terra.

El llençament es produí el 9 de maig del 2003, des del cosmòdrom de Kagoshima-Uchinoura. El setembre del 2005 arribava a les proximitats del seu objectiu: l’asteroide Itokawa.

Itokawa és un petit planeta de forma irregular, amb unes dimensions triaxial de 535, 294 i 209 metres. Té una massa de 3,5•1010 kg i un volum de 1,8•1010 km3. Amb aquestes dimensions, la gravetat superficial és 100.000 vegades inferior a la de la Terra, i la velocitat d’escapament vertical no arriba a 1 km/h.

L’òrbita d’Itokawa creua les òrbites de Mart i de la Terra. No fou descobert fins a les prospeccions del projecte LINEAR, en 1998. L’objecte rebé la denominació provisional de 1998 SF36. Poc després fou seleccionat com a objectiu de la missió MUSES-C. Precisament per això, hom optà per batejar l’asteroide amb el cognom d’Hideo Itokawa, un dels pioners de la cosmonàutica nipona. El nombre del catàleg és el 25143 (25143 Itokawa és la denominació completa).

Hayabusa, el setembre del 2005, estabilitzà la seva òrbita heliocèntrica per restar a una distància constant de 20 km respecte de l’Itokawa. Més tard davallà a una distància inferior, i realitzà diverses aproximacions vers la superfície de l’asteroide. En algunes d’aquestes aproximacions disparava uns projectils, i capturava el material ejectat. Més que aterrar-hi, doncs, Hayabusa, hi feia fregaments. En una d’aquestes aproximacions, però, restà fins a 30 minuts en la superfície de l’asteroide.

La Hayabusa contenia, a més, un mòdul d’aterratge permanent, la MINERVA (MIcro/Nano Experimental Robot Vehicle for Asteroid). El 12 de novembre del 2005, la Minerva se separà de Hayabusa, però no arribà al seu objectiu.

El retorn d’Hayabusa s’endarrerí uns quants mesos per problemes en el sistema de propulsió. El camí de retorn era més llarg, i la data prevista era el 13 de juny del 2010.

Tres hores abans d’entrar en contacte amb l’atmosfera terrestre, la càpsula que contenia mostres de l’Itokawa se separà del gruix de la nau. La reentrada de la càpsula es produí a les 13.51h. El contacte amb la superfície terrestre quedà esmorteït amb un paracaigudes. La càpsula fou recuperada amb èxit en l’àrea prevista per a l’aterratge (Woomera, Austràlia).

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada