Primera col·lisió de 7 TeV en el LHC de Ginebra

Avui, quan passaven sis minuts de les 13h, tenia lloc la primera col·lisió seriosa del programa de recerca del Large Hadron Collider (“col·lisionador d’hadrons”). “Seriosa” en el sentit que arriba a la xifra impressionat de 7 TeV (1,12•10-6 J) d’energia de col·lisió.

Aquests nivells energètics ofereixen una arena experimental per diferents aspectes: detecció del bosó de Higgs, estudis sobre candidats a explicar la natura de “matèria fosca”, detecció de possibles dimensions addicionals, relació entre les quatre interaccions fonamentals, natura de la massa, etc.

Les col·lisions entre núclids de plom són seguides per instruments com ATLAS o CMS. Donat el nivell energètic, els experiments podrien trobar noves partícules de masses fins a 400 GeV, i per tant podrien completar el bestiari de partícules fonamentals del model estàndard.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada