Assassinats a la Facultat de Biologia de Huntsville (Alabama): el drama d’aconseguir una plaça fixa

Tota la premsa en parla. Departament de Biologia de la Universitat d’Alabama a Huntsville. La professora auxiliar Amy Bishop, neurobiòloga, arrenca a disparar contra col·legues del Departament. Tres morts. La qüestió d’aconseguir una plaça permanent sembla haver estat l’obsessió que ha desencadenat el crim. Hi ha també un rerafons racial, ja que l’agressora és de “raça blanca” mentre que dues de les tres víctimes mortals eren de “raça negra”. Amy Bishop, de 42 anys, ha estat detinguda i acusada d’assassinat en primer grau. Si és declarada culpable, Bishop podria ser condemnada a mort, i eventualment executada per injecció letal (a no ser que ella mateixa sol·licités complir la sentència en la cadira elèctrica).

Amy Bishop va nàixer el 1967. Va estudiar biologia a la Northeastern University, centre en el qual el seu pare, Samuel Bishop, era professor del Departament d’Art. Als 19 anys, el desembre del 1986, va disparar mortalment contra el seu germà, Seth Bishop, després de tindre una forta discussió amb ell i amb el seu pare. Amy fou detinguda, però la investigació va resoldre que havia estat un accident i quedà en llibertat.

El seu currículum acadèmic li va permetre fer els estudis de doctorat a la Harvard University, en el programa de genètica, en el marc del qual es doctorà. La seva bibliografia científica mostra articles sobre diferents aspectes neurobiològics: resistència adaptativa al monòxid de nitrogen (NO) com a neuromodulador en el sistema nerviós central, disseny de bioxips a partir de la combinació d’elements electrònics i de cultius de motoneurones, etc.

Després de doctorar-se, va ocupar una plaça d’instructora en la Harvard Medical Shool. Va arribar al Departament de Ciències Biològiques de la Universitat d’Alabama a Huntsville als 36 anys, en el 2003. Casada amb James Anderson, és mare de quatre fills. Amb Anderson ha col·laborat en diversos projectes de disseny d’equipament de laboratori biològic.

Testimonis dels fets del 12 de febrer, relaten que Bishop va començar per queixar-se dels problemes per aconseguir una plaça fixa (tenure). Creixentment agitada, deia que era injust que no l’hagués aconseguida ja. Eventualment, va treure un arma i comença a disparar. Quatre membres del Departament van caure ferits, tres d’ells mortalment. La policia, cridada, acordonà la zona i detingué Bishop. Mentre se l’enduien Bishop deia “No ha passat res… Són vius encara”. Tres dels quatre ferits ja eren morts, però.

Els fets han reobert el debat al voltant dels processos de selecció de personal docent i investigador en el món acadèmic de dins i fora dels Estats Units d’Amèrica. La manca de transparència i el caràcter sovint arbitrari dels nomenaments creen tota una sèrie de greuges. La carrera científica implica necessàriament una selecció si hom vol assolir l’excel·lència, però la manca d’alternatives per als “expulsats” fa que ara hi hagi en joc molt més que la mera pruïja de “triomfar”.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada