Un petit planeta ens visita: 2010 AL30, entre la Terra i la Lluna

Si reduïm l’escala dels objectes del nostre Sistema Solar en un factor de 1000, i reduïm l’asteroide 2010 AL30 a 1 cm de diàmetre, la Terra encara faria 12 km de diàmetre. En aquesta escala, la màxima aproximació que ha fet avui aquest asteroide seria de 130 km. Si reduïssim l’escala en un factor d’1.000.000, la Terra faria 12 m de diàmetre, la distància de l’asteroide seria de 130 m, però l’asteroide mateix seria invisible a ull nu. Si ho fem en un factor de 1.000.000.000, la Terra ens farà 1,2 cm, i la distància de pas de l’asteroide serà de 13 cm. Vist des d’aquesta perspectiva, no té gaire res d’espectacular. Fins i tot en cas d’impacte, 2010 AL30 constituiria un bòlid espectacular, però inofensiu per a la superfície terrestre.

En tot cas, però, és remarcable la rapidesa amb la que es maneguen actualment aquestes aproximacions.

El diumenge 10 de gener se’n va fer la primera visió. En qüestió d’hores, hom ja tenia prou dades orbitals. L’objecte va rebre la designació provisional de 2010 AL30. 2010 per l’any de descoberta. 2010 A perquè fou descobert en la primera quinzena del mes. I L30 és com un número de matrícula, que ens indica que, a 10 de gener, hom ja havia passat 29 vegades completes per tot l’alfabet i s’utilitzava la lletra L per 30a ocasió.

Molt sovint, les descobertes són retractades. No fou el cas de 2010 AL30. Aviat es calculà que es trobava en una situació de màxima aproximació a la Terra. Aquesta aproximació s’ha produït avui a uns 130.000 km.

La vista des de 2010 AL30 aquests dies hauria estat espectacular. La Terra i la Lluna, normalment mers punts, sovint inseparables entre ells, esdevenen discos aparents, especialment la Terra. Ara comencen a fer-se més petits, i de nou esdevindran punts perduts, en la immensitat del cel.

Lligam:

Dades de la JPL Small-Body Database

Altres posts:

2009 ST19: la descoberta d’un asteroide potencialment perillós. Aquest asteroide, d’uns 500 m de diàmetre, és força més preocupant que el 2010 AL30

La cacera del 2008TC3 a Núbia. El 2008TC3 no tingué tanta sort com 2010 AL30, i va impactar amb la Terra. Fou el primer impacte anunciat prèviament amb una observació astronòmica.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada