Bon Any 2010, Any Internacional de la Biodiversitat

Movem, doncs, la primera xifra de les desenes d’aquest mil·lenni, la qual cosa vol dir que ja se n’ha escolat un 10%. Sí, evidentment, això dependrà de com comptem. Tècnicament, entrem en el darrer any de la primera dècada del tercer mil·lenni de la nostra era. En tot cas, psicològicament podem dir que va de veres. Darrera queden aquests anys de provisionalitat, aquesta dècada que, per no tindre, no ha tingut ni nom (“els dos mil”?, “els zero”?). Quan penso en el 2010, em ve al cap sempre aquell film, visionat gairebé fa un quart de segle en el Cinema Balañá. Si m’haguessin dit, que vint-i-cinc anys després, encara havien d’haver sales de cinema malgrat l’existència del vídeo domèstic, no m’ho hauria cregut. Tanmateix, en aquell moment, a mitjans de la dècada dels 1980, ningú no veia ja el 2010 (i ja no diguem el 2001) com una data massa creïble per fer viatges tripulats a Júpiter. En tot cas, doncs, vivim en el futur. Per tal que no ens enlairem massa en atmosferes estèrils i passadissos d’un blanc impolut, hem de recordar que el 2010 serà l’Any Internacional de la Biodiversitat. D’efemèrides, com sempre, n’hi ha per dar i vendre, però podem esmentar, per exemple:
– l’Any Massagran s’ha convocat en commemoració del centenari d’aquest personatge: “El Patufet” publicava el 1910 les “Aventures extraordinàries d’en Massagran”, de Josep Maria Folch i Torres.
– El 50è aniversari de la mort en combat de Quico Sabaté. També enguany es commemorarà el sisè centenari de la mort del rei Martí l’Humà. Però suposo que les festes grosses seran el 2012, Sisè Centenari del “Compromís de Casp”. És un d’aquells moments de cruïlla històrica, on els dirigents la vessen. Ara que som en una altra cruïlla, parem-hi atenció, si us plau.

Any Internacional de la Biodiversitat

Els quatre eixos de l’Any Internacional de la Biodiversitat són:

– el fet que els humans som part d’aquesta mateixa biodiversitat, i que tenim la capacitat de protegir-la o de destruir-la.

– el fet que la biodiversitat és essencial per al sosteniment de les xarxes tròfiques i dels sistemes que ens forneixen salut, riquesa, aliments, combustible i altres serveis vitals.

– el fet que l’activitat humana provoca que la biodiversitat es perdi a una taxa accelerada, i d’una manera irreversible.

– la necesitat de reflexionar sobre les polítiques de salvaguarda de la biodiversitat.

La biodiversitat cobreix no tan sols el nombre d’espècies biològiques, sinó també la seva distribució. Per això, una de les finalitats de l’Any de la Biodiversitat és difondre l’abundància mitjana d’espècies (MSA) com a indicador de la biodiversitat.

Lligams:

The International Biodiversity Project.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada