Una dieta rica en polifenols i àcids grassos poliinsaturats per estimular la regeneració neuronal

Un grup d’investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona, presenta un article en el darrer número del Journal of Alzheimer’s Disease, al voltant dels efectes pro-neurogènics d’una dieta rica en polifenols i àcids grassos poliinsaturats (dieta LMN, en l’acrònim anglès). Tony Valente i col·laboradors consideren que la dieta LMN “podria tindre un efecte important per combatre el declivi de la funció cognitiva” associat a l’envelliment normal i a patologies neurodegeneratives com la malaltia d’Alzheimer.

Localització de l’hipocamp en el cervell humà adult. El seu paper en la memòria a llarg termini i el fet que sigui una de les zones on hi ha generació de noves neurones al llarg de la vida adulta, el fan focus de nombroses recerques.

Neurogènesi en el cervell adult

En els llibres de text llegim encara, i amb bona raó, que les neurones, en el cervell adult, són insubstituïbles. Que, en definitiva, les neurones perdudes en el tràfec normal o, en condicions patològiques, no són substituïdes. O dit d’una altra manera, que totes les neurones són produïdes durant l’etapa embrionària. Com tota norma general, també aquesta té la seva excepció. Hi ha algunes àrees del cervell adult on es formen noves neurones de manera continuada. És el cas de la zona subventricular (SVZ) dels ventricles laterals i de la zona subgranular (SGZ) del gir dentat de l’hipocamp.

Però fins i tot en aquestes excepcions, l’edat és implacable. I la mateixa taxa de forma neuronal (neurogènesi) de la SVZ i de la SGZ disminueix a mesura que hom envelleix. I qui diu hom diu ratolí. La neurogènesi del cervell adult d’altra banda també un interès en malalties neurodegeneratives, bé des d’un punt de mira patològic (una deficient neurogènesi en la SGZ podria afectar el manteniment de les funcions cognitives) bé des d’un punt de mira terapèutic (la neurogènesi induïda podria ser, a mitjà o llarg termini, un tractament d’algunes d’aquestes malalties).

Un model de ratolí per assajar una dieta rica en polifenols i àcids grassos poliinsaturats

Valente et al. sotmeteren dos grups de ratolins a dues dietes diferents, una d’elles rica en polifenols i àcids grassos poliinsaturats (LMN). Ni els polifenols ni els àcids grassos poliinsaturats formen part dels nutrients insubstituïbles dels ratolins (ni dels humans), i no són gaire tinguts en compte en la confecció industrial de pinsos de ratolí (ni d’humans). No obstant això, tant els polifenols com els àcids grassos poliinsaturats fan part d’una alimentació més sana, que va més enllà de la pura subsistència.

La neurogènesi en els ratolins alimentats amb la dieta LMN

Per resseguir la neurogènesi, els autors administraren a part dels ratolins d’un i l’altre grup BrdU i PCNA, uns marcadors que s’assimilarien a àcids nucleics de nova síntesi, i que per tant marcarien les cèl·lules que proliferessin després de l’administració d’aquests marcadors. Després de sacrificar aquests ratolins, i fer unes anàlisis histològiques dels cervells, els autors trobaven que tant en la SVZ com en la SGZ el marcatge amb BrdU i PCNA era més pronunciat en els ratolins amb la dieta LMN. Mitjançant diverses tècniques immunohistoquímiques (per detectar la presència de DCX en el cas de les neurones indiferenciades, i tirosin-hidroxilasa, calretinina i calbindina en les neurones diferenciades o madures) els autors trobaven que l’efecte de la dieta LMN es manifestava en els dos nivells.

Com actuen polifenols i àcids grassos poliinsaturats?

Per estudiar per quin mecanisme molecular aquests components de la dieta estimulen la neurogènesi, Valente et al. passen del model d’animal sencer a un model de cultiu cel·lular. Concretament, treballen amb neurones aïllades de rata.

Els autors exposaren aquestes neurones en cultiu a dos agents lesius, que consideren rellevants:
– el peròxid d’hidrogen (H2O2), que és un subproducte normal del metabolisme de l’oxigen, i que al seu torn és un generador de radical OH•, que es considera un dels elements promotors de l’envelliment normal de l’organisme.
– el pèptid Aβ1-42, pèptid amiloide, és un dels components de les plaques que s’acumulen damunt de les neurones, tret distintiu de la malatia d’Alzheimer.

En tots dos casos, una crema rica en polifenols i àcids grassos poliinsaturats, en relació a una crema que no els presenta, té un efecte protector en els cultius neuronals. Principalment, l’efecte global de polifenols i àcids grassos poliinsaturats és antioxidant.

Valente et al. suposen que és justament així com actuaria la dieta LMN en els ratolins. El metabolisme normal del ratolí genera uns productes tòxics (radicals lliures d’oxigen, etc.), que són contrarestats pels polifenols i àcids grassos poliinsaturats que, procedents de la dieta, s’acumulen els teixits. No hi ha dubte que la cosa és més complexa. Els àcids grassos poliinsaturats procedents de la dieta (bé d’origen vegetal o bé d’origen marí – peix, etc.) s’integren en el metabolisme general i participen tant en elements estructurals (membranes cel·lulars, etc.) com funcionals (fan de substrats a la producció d’eicosanoides), de forma que generen tota una sèrie d’efectes moleculars, alguns d’ells contradictors. Els polifenols, d’altra banda, no són merament un element antioxidant, sinó que també produeixen interaccions més específiques. En tot cas, l’efecte global d’uns i altres és positiu. O, si ho diem d’una altra manera, la seva absència o presència escassa en la dieta seria negativa. Aprofundir encara més en els mecanismes d’acció de la preservació de la neurogènesi, així com analitzar si també són efectius si se’ls administra de forma més tardana (en ratolins d’edat més avançada) són les tasques pendents en les quals el grup de recerca de Mercedes Unzeta segur que ja hi treballa.

Lligams:

– Tony Valente, Juan Hidalgo, Irene Bolea, Bartolomé Ramirez, Neus Anglés, Jordi Reguant, José Ramón Morelló, Cristina Gutiérrez, Mercè Boada, Mercedes Unzeta A Diet Enriched in Polyphenols and Polyunsaturated Fatty Acids, LMN Diet, Induces Neurogenesis in the Subventricular Zone and Hippocampus of Adult Mouse Brain. JAD 18(4) 849-865

Notícia de l’ACN.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: Una dieta rica en polifenols i àcids grassos poliinsaturats per estimular la regeneració neuronal

  1. Hola Dídac,
    En primer lloc vull felicitar-te per la qualitat dels articles que publiques al teu bloc Les set edats.
    Estic buscant col·laboradors de qualitat per a transformar el bloc Mediterrània, http://mediterrania.bloc.cat en un bloc col·laboratiu amb aportacions de qualitat d’autors diversos. Ara mateix ja hi col·laboren en Josep Romeu, la Teresa Seguí, en Xavier Lasauca i la Sophia Blasco. Et convido a participar-hi també. Si t’animes, només cal que m’ho facis saber a oriollopezllaurado@gmail.com i t’habilitaria per a que tu mateix hi poguessis penjar directament des del teu usuari bloc.cat els articles de la teva autoria que consideressis. Evidentment, això no et comprometria a cap periodicitat mínima quant a la publicació d’articles a Mediterrània, i, per descomptat, els articles tampoc cal que siguin exclusives, poden ser articles teus que hagis publicat també al teu bloc.

    Salutacions,

    Oriol López

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada